Медична реформа в дії: психіатричні лікарні в Україні опинилися на межі закриття

Медична реформа в дії: психіатричні лікарні в Україні опинилися на межі закриття
Психіатричні лікарні  в Україні опинилися на межі закриття і звільнення працівників

«Якщо не виправити ситуацію, це призведе до звільнення працівників психіатричних лікарень», – сказав Максим Степанов

Після впровадження другого етапу медичної реформи, який розпочався 1 квітня цього року, спеціалізовані психіатричні лікарні опинилися на межі закриття і звільнення працівників.

Про це сказав міністр охорони здоров'я України Максим Степанов сьогодні, 4 травня, під час брифінгу.

«Якщо ми кажемо про психіатричну галузь, то на сьогоднішній день з Національною службою охорони здоров’я уклали договори 58 спеціалізованих психіатричних лікарень. Якщо подивитися на той тариф і на специфіку організації психіатричної служби, і на те, що з ними відбулося після 1 квітня, то їх всіх поставили не просто на межу виживання, вони поставлені на межу повного закриття і звільнення в тому числі медичних працівників», – сказав Степанов.

Міністр зазначив, що головні лікарі психіатричних лікарень та Асоціація психіатрів України б’ють на сполох у зв’язку з ситуацією. «Як мені відомо, до 1 квітня практично з ними була повністю відсутня комунікація. Їх ніхто не питав, яка стратегія розвитку психіатричної служби, їх ніхто не питав, яким чином вони будуть виживати на тариф, який встановлений, їх ніхто не питав, що робити з 22 тисячами психіатричних хворих, які сьогодні перебувають в психіатричних лікарнях. Це тяжко хворі наші громадяни , більшість із яких втратили соціальні зв’язки, їх не можна виписувати, не можна просто так закрити лікарні і випустити їх на вулицю, але на сьогоднішній день, коли фінансування за тими затвердженими тарифами і за тією стратегією яка була запроваджена, поставила їх на межу, що вони отримують, наприклад 15, 12, 20% від минулорічного бюджету», – сказав Степанов.

Зі слів міністра, якщо не виправити ситуацію, це призведе до звільнення працівників психіатричних лікарень. «Будемо виправляти цю ситуацію», – сказав Степанов.

Раніше міністр охорони здоров’я України Максим Степанов висловив занепокоєння за два напрямки медичної допомоги – протитуберкульозний і психіатричний

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: