Реформа почалася: в психіатрії урізають зарплати лікарям і звільняють персонал

Реформа почалася: в психіатрії урізають зарплати лікарям і звільняють персонал
Максим Степанов переживає за реформу психіатрії

Степанов висловив занепокоєння і заявив, що МОЗ зробить висновки після аудиту

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов дуже занепокоєний і переживає тривогу за два напрямки медичної допомоги – протитуберкульозний і психіатричний, – які перебувають у найгіршому становищі серед усіх медичних закладів щодо фінансування.

Про це Максим Степанов сказав на бриінгу 24 квітня, відповідаючи на запитання лікаря психіатра, яка повідомила, що перед Великоднем отримала аванс у розмірі 1500 гривень замість 4 тисяч гривень. Зі слів психіатра, після Великодня лікарям психіатричної лікарні оголосили, що вони повинні підписати наказ про готовність працювати за мінімальний оклад (3800 гривень). А 21 квітня лікарям сказали, що у кожному відділені потрібно звільнити 11 працівників (з 25 ).

«Це та хвалена подяка медикам, про яку ви говорите на кожному кроці. ви справді вирішили зекономити на психічному здоров’ї українців?», – запитала міністра лікар-психіатр.

У відповідь Максим Степанов зазначив, що зараз МОЗ ретельно проводить аудит і перевіряє результати початку старту другого етапу реформи.

«Наголошую, що в мене дуже велике занепокоєння і тривогу викликає, в тому числі, саме надання психіатричної допомоги українським хворим, бо це два таких напрямки – протитуберкульозний і психіатричний, – які перебувають у найгіршому становищі серед усіх медичних закладів щодо фінансування. Президент ставив переді мною завдання – дійсно здійснити реформування медицини. Не тільки розпочати її, але і закінчити цю реформу вдало», – сказав міністр.

Міністр зазначив, що основними ознаками реформованої медицини є якісна і доступна медицина, в якій працюють медичні працівники, які не отримують зарплату, за словами Степанова, на рівні «якогось рабства». Міністр висловив упевненість, що МОЗ зможе зробити певні висновки найближчим часом після закінчення аудиту, щоб не отримувати таких повідомлень від лікарів, щоб в Україні не звільнялись медики, не закривалась жодна лікарня.

Нагадаємо, в Україні 495 (11 %) лікарів повідомили, що у період боротьби з пандемією коронавірусу керівники медичних закладів України  змушували їх брати відпустку за власний рахунок  без збереження заробітної плати. Про це свідчать результати соціологічного дослідження «Коронавірус очима медпрацівників України», проведеного дослідницькою компанією «Active Group» спільно з Всеукраїнським лікарським товариством та Асоціацією міст України. Було опитано понад 4500 медпрацівникиків з усіх куточків України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: