Супрун порадила, як знизити ризики захворіти на рак

Супрун порадила, як знизити ризики захворіти на рак

Профілактика раку дає шанс уникнути захворювання

За даними ВООЗ, кількість нових випадків раку в цьому році сягнула близько 18 мільйонів, а у 2040 році — може зрости до 30 мільйонів. На різні форми раку хворіє близько мільйона українців, понад 130 тисяч нових випадків реєструються щороку.

Про це написала на своїй сторінці у Facebook очільниця МОЗ Уляна Супрун.

Ймовірність розвитку раку в окремої людини залежить від різних факторів: генетики, способу життя, довкілля, історії інших хвороб, раціону, виду діяльності, наявності дітей та багатьох інших факторів.

Втім, кожен особисто може суттєво знизити ризики захворіти на рак.

Супрун дала кілька порад, які суттєво знизять ризик захворіти на цю важку недугу:

Уникайте сонячних опіків

Уникайте також тривалого перебування на сонці, засмагання і особливо соляріїв. Фонд раку шкіри рекомендує кожному, незалежно від кольору шкіри, використовувати сонцезахисний крем не тільки в період спеки, але й протягом всього року. Це суттєво знижує ймовірність розвитку раку шкіри, а також появи зморшок і сухості шкіри.

Вчасно робіть щеплення

До прикладу, вчасна вакцинація від вірусу гепатиту В може запобігти раку печінки, якщо не буде інших факторів ризику (наприклад, надмірного вживання алкоголю). Вакцинація від вірусу папіломи майже повністю захищає від розвитку раку шийки матки в жінок, і раку гортані в чоловіків.

Відмовтесь від шкідливих звичок

Що менше алкоголю ми споживаємо, тим менша ймовірність низки типів раку:молочної залози, печінки, підшлункової, прямої кишки.

Куріння, особливо в генетично схильних людей, в пізньому віці може викликати рак легень, а також збільшувати ймовірність інших типів раку (стравоходу, гортані, ротової порожнини, горла, нирок, сечового міхура).

Стежте за раціоном

Нині навіть говорять про протипухлинну дієту. Вона включає в себе моркву, помідори, ожину, малину, горіхи, синій виноград, яблука, та всі різновиди капусти. Такі овочі і фрукти захищають наш організм від вільних радикалів і токсинів, що можуть викликати рак.

Дотримуйтесь правил безпеки на виробництві та в сільському господарстві

Правильно транспортуйте, зберігайте та стежте за дозуванням потенційно шкідливих для людини речовин, наприклад, пестицидів. Це суттєво убезпечує від впливу хімічних канцерогенів.

Регулярно проходьте обстеження, а також консультуйтесь з вашим лікарем.

«Якщо ви ще не почали вести спосіб життя, що зменшує ризик захворіти на рак — подумайте про це вже. Пам’ятайте, профілактика раку дає на 50% більше шансів не захворіти», - зазначила Супрун.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: