Супрун розповіла, чи корисно «допомагати» шлунку перетравити їжу
Супрун закликає бути обережними з ферментними препаратами
Про це у своєму Facebook повідомила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.
Вона нагадала, що природні травні ферменти допомагають розщеплювати їжу, щоби ми могли всмоктувати поживні речовини. Ротова порожнина, шлунок і тонкий кишківник виробляють деякі травні ферменти. Втім, більшість утворює підшлункова залоза. Основні: амілаза для розщеплення вуглеводів, протеаза - білків і ліпаза - жирів.
Є хвороби, через які ці ферменти не утворюються як слід. В цьому випадку й необхідні ферментні препарати. Ці ліки розроблені і вивчені передусім для пацієнтів з екзокринною підшлунковою недостатністю, муковісцидозом (спадкова хвороба), раком підшлункової залози чи після оперативних втручань на шлунку. Їм необхідні такі препарати, що в різних пропорціях містять важливі ферменти.
«Тобто ферментні препарати використовують для лікування хвороб шлунково-кишкового тракту, а не просто вживають, аби можна було більше з’їсти!», - зазначає Супрун.
За словами очільниці МОЗ, в міжнародних рекомендаціях, за даними доказової медицини, немає достатньо доказів щодо ефективності та безпечності таких препаратів при переїданні, порушенні дієти чи якщо є печія.
Важливо:
- Перед призначенням таких препаратів потрібні аналізи та спеціальні дослідження, що підтверджують брак ферментів.
- Доза препарату підбирається індивідуально, в залежності від ступеня вираженості панкреатичної недостатності, маси тіла та інтенсивності прояву симптомів. Просто самостійно брати і пити скільки хочеться таблеток - не варто.
«Тому перед тим, як вживати будь-які ферментні препарати - консультуйтесь зі своїм лікарем та не призначайте їх собі самостійно. А щоби пережити свята без проблем з травленням та болю в шлунку - не переїдайте», - підсумувала Супрун.
Нагадаємо, раніше Супрун розповіла, чому важливо вчити іноземні мови.
Коментарі — 0