Супрун розвінчала поширені міфи про дельфінотерапію

Супрун розвінчала поширені міфи про дельфінотерапію

Користь дельфінотерапії не має жодного наукового підтвердження, зазначила Супрун

В. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун розвінчала міфи про лікувальні властивості поширеної послуги – дельфінотерапії.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

«У дельфінаріях поширені послуги дельфінотерапії – проведення часу з ними з нібито лікувальною метою. Коштують вони чимало – один сеанс до 3000 гривень. Та навіть якби були безкоштовними, то не приносили б тої користі, яку рекламують, ані людям, ані дельфінам», – йдеться у повідомленні.

Очільниця МОЗ перелічила основні міфи такого способу лікування:

Міф №1: Дельфінотерапія має унікальну користь

Правда: Користь дельфінотерапії не має жодного наукового підтвердження, а позитивний вплив взаємодії з дельфінами можна порівняти з грою із собакою, чи котом.

Тривалі дослідження показали, що методики, в які входить спілкування з собаками, вівцями і навіть комахами мають фактично ідентичний ефект. Але і їх не можна вважати методом лікування. Задоволення від купання з дельфінами вважати лікувальним ефектом також не можна.

Міф №2: Дельфіни лікують ультразвуком

Гіпотеза в основі терапії полягає в тому, що ультразвук, який видає дельфін в процесі ехолокації, впливає на баланс нейротрансмітерів в мозку людини. Однак, не існує експериментальних підтверджень щодо цього.

Дослідники записали 83 сеансів дельфінотерапії в центрі Dolphins Plus у Флориді. Вони встановили, що ультразвуки, що випускаються дельфінами, не досягали навіть мінімального порогу прийнятих для ультразвукової терапії медичних норм.

Міф №3: Дельфінотерапія точно не зашкодить

20 хвилин із дельфіном коштують до 3000 гривень. Сеансів потрібно десять, і бажано – двічі на рік. Тобто десятки тисяч за рік від однієї родини йде у кишеню власників дельфінарію.

Часто такими послугами користуються батьки дітей, які мають тяжкі хвороби, часом невиліковні хвороби. Багато хто каже, мовляв, чого хвилюватися, коли дельфіни не зашкодять. Однак, оскільки у людей із дельфінами є спільні інфекційні хвороби: кандидоз, сальмонела та інші, є також ризик заразитися. Особливо тим, хто має проблеми зі здоров’ям.

Міф №4: Дельфінам подобається купатися з людьми

В природному середовищі дельфіни пропливають до 160 км на день, тож навіть найбільший дельфінарій для тварин являється жахливо тісною консервною банкою. Дельфіни і інші морські тварини мешкають в солоній морській воді. У неволі ж вони знаходяться в звичайній водопровідній воді, розведеній морською сіллю та іншими хімікатами, серед яких міститься хлор. Від такої води дельфіни хворіють, сліпнуть, і у них роз’їдається шкіра. На волі дельфіни живуть від 25 до 50 років. Тим часом в дельфінаріях більше половини тварин помирають протягом перших двох років перебування в неволі, а ті, які долають цей термін, живуть в середньому 6 років.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: