Вперше в Україні львівські військові кардіохірурги провели аутотрансплантацію серця

Вперше в Україні львівські військові кардіохірурги провели аутотрансплантацію серця
Львівські військові кардіохірурги провели унікальну операцію на серці

Серце було вилучено з людини і упродовж трьох годин перебувало в руках медиків

Лікарі-кардіохірурги Військово-медичного клінічного центру Західного регіону вперше в Україні провели унікальну операцію на серці 65-річної пацієнтки.

Про це повідомляють на сторінці  Командування Медичних сил ЗСУ у Facebook.

«Суть оперативного втручання полягала в тому, що для проведення протезування аортального та мітрального клапанів та пластичної хірургічної корекції враженого лівого передсердя, серце було вилучено з людини і упродовж трьох годин у буквальному сенсі перебувало в руках військових хірургів», – йдеться у повідомленні.

 Ординатор клініки хірургії серця та магістральних судин центру, працівник Збройних Сил України Володимир Мороз розповів, що особливість цієї операції в тому, що іншого шляху лікування, ніж вилучити серце з людини, не було, а без швидких та неординарних рішень і рішучих високопрофесійних дій операційної бригади під час оперативного втручання – не було шансів на життя у пацієнтки. «Проведене оперативне втручання передбачає техніку трансплантації серця, а також техніки ще кількох складних кардіохірургічних операцій», – зазначив лікар.

Медик пояснив, що хірурги видалили серце з грудної клітки, після чого запротезували два клапани та зробили пластичну операцію хворого передсердя, зменшивши його фактично вдесятеро, у порівнянні з враженою ділянкою до оперативного втручання. Ба більше, вони зробили цілу низку хірургічних процедур у грудній клітці пацієнтки, що дозволило успішно повернути серце назад.

Володимир Мороз зазначив, що таку операцію в Україні було проведено вперше. На сьогодні стан пацієнтки Галини Степанівни стабільний і вона швидко одужує. І хоч минуло лише кілька днів від проведення складної операції на серці, жінка впевнено, під наглядом лікарів, крокує коридорами відділення.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що хірурги київської Олександрівської лікарні почали робити унікальні операції - на «закритому» серці міняють аортальний клапан.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: