Аваков знає українську, але принципово не розмовляє - таких людей треба усувати з посад, - мовознавець

Аваков знає українську, але принципово не розмовляє - таких людей треба усувати з посад, - мовознавець

«Потрібно просто виконувати закони», - закликає відомий філолог Іваан Ющук

Посадовців, які принципово не розмовляють українською, потрібно усувати з посад – таку думку висловив мовознавець, кандидат філологічних наук та автор численних підручників Іван Ющук в інтерв’ю «Главкому».

«Усе має йти зверху. Наприклад, Аваков знає українську мову, але принципово розмовляє російською. Таких людей потрібно просто усувати, щоб вони відчували наслідки від невиконання українських законів (Статття 10 Конституції Українизакон «Про державну службу»)», - говорить Ющук.

Мовознавець наполягає на тому, щоб ті, хто мають посідати такі посади, складали іспит на знання мови. «Так є в усіх країнах. Це лише в нас дотягли до 1 травня 2017 року», - говорить він.

Ющук зазначає: в Україні непогано написані закони, але біда в тому, що вони не виконуються. «Той, хто порушує закони – злочинець», - підкреслює мовознавець.

На думку Ющука, усім держслужбовцям, хто не розмовляє українською мовою, Президент має поставити питання: «Або ти говориш мовою нашої держави, або забирай речі й шукай іншу роботу».

«Якби пан Парубій поставив так питання депутатам, то вони б уже давно заговорили українською мовою. Потрібно просто виконувати закони. А якщо депутат не дотримується законів, то який з нього депутат?!» - резюмує Ющук.

Нагадаємо, 178 українських депутатів просять президента зробити 2018-й роком державної мови.

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Мовознавець Іван Ющук: У Німеччині багато турків, але німці не переходять на турецьку мову.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: