Єльченко про виступ Клімкіна в ООН: «Представника РФ аж ціпати почало»

Єльченко про виступ Клімкіна в ООН: «Представника РФ аж ціпати почало»
Постпред України при ООН Володимир Єльченко

Клімкін в ООН пояснив, чому зобов'язанням, які взяла на себе Росія у міжнародних договорах, не варто довіряти

Виступ міністра закордонних справ України Павла Клімкіна в Радбезі ООН викликав у представника Росії бурхливу реакцію.

Про це постійний представник України при ООН Володимир Єльченко написав у Twitter.

«Як і обіцяли - багато цікавого під час візиту міністра Клімкіна в Нью-Йорк: як тільки він згадав у виступі в Раді Безпеки Будапештський меморандум, російського представника аж ціпати почало. Їм цей Меморандум, як чорту ладан!» - зазначив Єльченко.

Зокрема, глава МСЗ України Павло Клімкін в ООН пояснив, чому зобов'язанням, які взяла на себе Росія у міжнародних договорах, не варто довіряти, а також наскільки цинічно в Москві порушують свої обіцянки.

Обговорюючи питання ядерного роззброєння КНДР, він нагадав, що нещодавно виповнилося 23 роки з часу підписання Будапештського меморандуму.

«В обмін на добровільне позбавлення Україною свого ядерного арсеналу, три ядерних держави взяли на себе зобов'язання «поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України», - зауважив Клімкін.

«Проте зобов'язання, викладені в цьому документі, були підступно порушені Росією, однією з його підписантів та країною, якій дісталася українська ядерна зброя», - наголосив міністр.

У результаті, за його словами, Україна «отримана нагороду» у вигляді порушення її кордонів з явним і показовим нехтуванням нормами та принципами міжнародного права, Статуту ООН, Гельсінського Заключного акту та низки угод, включаючи сам Будапештський меморандум.

«Який меседж внаслідок цих дій отримати інші неядерні держави? Для нас він дуже чіткий: російські зобов'язання нічого не варті. Вони коштують менше, ніж вартість чорнила, якими був підписаний цей папір», - зауважив український міністр.

За його словами, якщо говорити про важливість збереження та зміцнення режиму ядерного нерозповсюдження, «потрібно мати на увазі, що триваюча окупація території України ядерною державою призвела до де-факто розширення географічної зони розгортання ядерної зброї».

Нагадаємо, Клімкін в ООН заявив, що Україна продовжить активно просувати ініціативу введення миротворчої місії ООН на Донбасі.

Також він зазначив, що ситуація з ядерною програмою КНДР, що порушує прийняті Радою Безпеки ООН резолюції, дуже схожа на дії Російської Федерації, яка, прикриваючись постійним членством в Радбезі, систематично нехтує міжнародними зобов'язаннями.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: