Мінкультури оприлюднило перелік релігійних організацій, які мають змінити назву

Мінкультури оприлюднило перелік релігійних організацій, які мають змінити назву

Закон, що зобов'язує Українську православну церкву (Московського патріархату) у своїй назві вказати приналежність до РПЦ, Верховна Рада ухвалила 20 грудня 2018 року

Міністерство культури України оприлюднило перелік релігійних організацій (об'єднань), яким необхідно внести зміни в назву і статут (положення), відповідно до нової редакції закону «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо назв релігійних організацій.

Перелік опубліковано в урядовій газеті «Урядовий кур'єр».

Мінкультури за результатами релігієзнавчої експертизи встановило, що під дію ч. 7 і 8 ч. ст. 12 закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» підпадають релігійні організації (релігійні громади, управління і центри, монастирі, релігійні братства, місіонерські товариства (місії), духовні навчальні заклади), які діють на території України і входять до складу (є частиною) таких релігійних об'єднань: Руська (Російська) Істинно-Православна Церква (РІПЦ), Руська (Російська) Старообрядницька Церква (Безпопівська згода), інша назва — Древлеправославна Поморська Церква (ДПЦ), Українська Православна Церква (в єдності з Російською Православною Церквою (УПЦ), Руська (Російська) Древлеправославна Церква (РДЦ Новозибківська згода), Руська (Російська) Православна Старообрядницька Церква (РПСЦ).

Згідно з повідомленням, релігійні організації, які діють на території України, згідно з переліком повинні протягом трьох місяців внести у свій статут (положення) зміни, передбачені ч. 7 ст. 12 закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» та подати їх на реєстрацію в установленому порядку.

Повний текст релігієзнавчої експертизи розміщено на офіційному сайті Міністерства культури України.

Як повідомлялося, Верховна Рада 20 грудня 2018 року ухвалила закон, що зобов'язує Українську православну церкву (Московського патріархату) у своїй назві вказати приналежність до РПЦ. Відповідний законопроект № 5309 за основу і в цілому підтримали 240 народних депутатів.

22 грудня 2018 року президент України Петро Порошенко підписав закон, що зобов'язує Українську православну церкву (Московського патріархату) у своїй назві вказати належність до Російської православної церкви (РПЦ).

Документ передбачає, що релігійна організація, що входить у структуру релігійної організації з центром у державі, яка вчинила військову агресію проти України і тимчасово окупувала її територію, зобов'язана в назві відображати приналежність до такої релігійної організації за межами країни. Така релігійна організація в Україні буде зобов'язана у своїй статутній назві повністю вказувати назву тої організації, частиною якої вона є, і центр якої розміщений за межами України, з допустимим додаванням слів «в Україні».

Нагадаємо, у Стамбулі 5 січня проходила церемонія підписання Томосу про автокефалію Української православної церкви. Томос було підписано у Соборі святого Георгія під час архієрейського служіння.

6 січня у Соборі святого Георгія на Фанарі відбулася церемонія вручення Томосу про автокефалію Православної церкви України.

7 січня у Софії Київській пройшла святкова Різдвяна божественна літургія, на якій вперше показали Томос про автокефалію. Відео церемонії можна подивитися тут.

Церемонія інтронізації глави Православної церкви України Епіфанія може пройти в день його народження, 3 лютого. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: