Москаль пояснив, чому закон «Про освіту» не працюватиме на Закарпатті

Москаль пояснив, чому закон «Про освіту» не працюватиме на Закарпатті
Ілюстраційне фото
З відкритих джерел

«Якщо україномовну вчительку з іншого регіону відправлять у Берегово, їй буде некомфортно жити із 100%-м угорськомовним населенням»

Голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль в інтерв’ю «Главкому» розказав, чому новий закон про освіту не дасть ефекту на Закарпатті.

На питання, чи не покращать ситуацію фінансові стимули для вчителів, які захочуть навчати дітей у глибинці, Москаль пропонує поговорити з вчителями, які всі предмети (алгебру, хімію, фізику…) викладали дітям угорською, румунською та іншими мовами національних меншин. «Хоча у них і буде перехідний період, за цей період неможливо повністю перейти на українську», - говорить він.

Чиновник також зауважує, що якщо навіть знайдуть україномовну вчительку з іншого регіону, їй буде некомфортно жити в селі із 100%-м угорськомовним населенням.

«Ми знову ж наступаємо на ті ж граблі, які б’ють нас знову по голові. Це ж треба було передбачити!» - резюмує Москаль.  

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон «Про освіту». 25 вересня президент Петро Порошенко підписав цей закон.

Одним із пунктів закону «Про освіту» стала умова переведення шкільної освіти в Україні після молодших класів винятково на українську мову. Це викликало обурення у представників окремих меншин переважно на Західній Україні. На їх підтримку виступили уряди Румунії і Угорщини.

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Геннадій Москаль: Замок «Паланок» – це національне надбання, а не родинний маєток клану Балог

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: