Новий закон про освіту: Посол Угорщини порадив Україні не порушувати свою Конституцію

Новий закон про освіту: Посол Угорщини порадив Україні не порушувати свою Конституцію
Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень
Фото: Станіслав Груздєв, «Главком»

За словами угорського посла, закон про освіту може знищити нацменшини в Україні

Надзвичайний і повноважний посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень в інтерв’ю «Главкому» зазначив, що новий закон про освіту суперечить 22 статті Конституції України, який не допускає звуження прав  і свобод громадян новими законами.

«Окрім того, закон суперечить не тільки букві, а і духу двосторонніх документів, не кажучи вже про загальноєвропейські норми», - додає посол. 

Як приклад Кешкень наводить освіту нацменшин в Італії: «Південний Тіроль є німецькомовною частиною Італії. Там на всіх рівнях навчання від садочка до університету можна навчатися німецькою, а державну, тобто італійську мову, вивчають як іноземну».

 «Якщо в національної меншини забрати можливість навчання рідною мовою, то в довгостроковій перспективі це загрожує тим, що меншина може зникнути, асимілюватися», - хвилюється посол.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон «Про освіту». 25 вересня президент Петро Порошенко підписав цей закон.

Одним із пунктів закону «Про освіту» стала умова переведення шкільної освіти в Україні після початкових класів винятково на українську мову. Це викликало обурення у представників окремих меншин переважно на Західній Україні. На їх підтримку виступили уряди Румунії і Угорщини.

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Посол Угорщини Ерно Кешкень: Україні не треба так суворо ставитись до подвійного громадянства

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: