Порошенко: прапор України на кораблях ВМС знову замайорить у Севастополі

Порошенко: прапор України на кораблях ВМС знову замайорить у Севастополі
Прапор ВМС

Порошенко привітав військовослужбовців, працівників та ветеранів ВМС

Президент України Петро Порошенко привітав особовий склад Військово-морських сил Збройних сил України та подякував йому за відданість військовому обов’язку, мужність та героїзм. Відповідне повідомлення розміщене у Facebook глави держави.

«Вірю, що спільними зусиллями ми відродимо та примножимо морську славу України, а державний прапор на наших кораблях знову замайорить у бухтах українського Севастополя», - сказано у ньому.

Порошенко відзначив, що Військово-морські сили гідно долають складний та болючий етап своєї історії.

«Ви побачили на власному гіркому досвіді, чого варте так зване «морське братерство» російського чорноморського флоту. Переконалися в лицемірстві та підступності тих, хто заявляв про «дружбу народів, традиції та честь», а потім, злодійкувато сховавши знаки розрізнення, виконував злочинні накази, викрадав наших офіцерів, блокував військові частини та по-піратськи вдирався на наші кораблі. Але ви вистояли у протистоянні з ворогом і тепер нарощуєте. свій бойовий потенціал, формуючи нові військові частини, будуючи сучасну берегову інфраструктуру, отримуючи на озброєння новий корабельний склад i техніку та повертаючи із забуття наші національні історичні традиції. Залишаючись вірними своєму народові та державі, ви продовжуєте виявляти військову доблесть у боях з російським агресором на Сході України», - сказано у привітанні президента, поширеного Банковою.

Вперше День ВМС України був святково відзначений 1 серпня 1997 року. В цей день на колишніх кораблях Чорноморського флоту ВМФ СРСР, що перейшли до складу ВМС, були урочисто підняті військово-морські прапори України. День ВМС 1 серпня щорічно відзначався у Військово-морських силах України до 2005 року. Але флотське свято часто випадало на будні дні, чим порушувалися флотські традиції. Виходило, що українські моряки святкують своє професійне свято в будній день, а російські моряки — у неділю напередодні. Президент України Віктор Ющенко вирішив виправити ситуацію. Указом президента від 24 березня 2006 року враховуючи побажання військових моряків Днем Військово-морських сил Збройних сил України було визначено першу неділю липня. Протягом шести років свято окремо не відзначалося: День Військово-морських сил Збройних сил України був скасований у 2008 році указом президента України «Про День флоту України». Після приходу до влади Віктор Янукович своїм указом переніс святкування Дня флоту України на останню неділю липня, таким чином поєднавши його з святкуванням дня Військово-морського флоту Росії. Свято, відновлене 12 червня 2015 року указом президента України Петра Порошенка, буде святкуватись в першу неділю липня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: