Порошенко закликав нових суддів Верховного суду повернути людям віру у справедливість

Порошенко закликав нових суддів Верховного суду повернути людям віру у справедливість

Президент закликав нових суддів ВСУ пам’ятати, що ключова цінність суспільства і держави - це людина

Президент України Петро Порошенко закликав нових суддів Верховного суду завжди пам'ятати про ту ціну, яку заплатила Україна за незалежний і справедливий суд. На цьому він наголосив у суботу, виступаючи на урочистій церемонії прийняття присяги суддів ВСУ.

«Величезне прохання - поверніть людям віру у справедливість, допоможіть їм знайти правду. І прошу, завжди пам'ятайте ту ціну, яку заплатила Україна за незалежний та справедливий суд, за вашу можливість там працювати», - звернувся до присутніх президент, зауваживши, що Верховний суд - це остання інстанція, куди людина прийде захищати свої права.

Він зазначив, що кілька місяців тому, під час державного візиту до Швеції, мав унікальну можливість потрапити до державного королівського музею, де йому офіційні особи Швеції винесли оригінал конституції Пилипа Орлика.

«Я можу сказати, що був дуже схвильований. Насправді, нехай це лише декілька сторінок, але це Конституція, в якій гетьман, сподвижник великого Мазепи, присвятив окреме звернення до суддів. Він казав, щоб судді «пильно дбали про те, аби на рядовий і простий народ не покладали надмірних утисків», - підкреслив президент. При цьому він наголосив, що саме таку ж вимогу, хіба що іншими словами, зараз висуває і сучасний Основний Закон до суддівського корпусу.

Глава держави закликав нових суддів ВСУ завжди пам’ятати, що ключова цінність суспільства і держави - це людина, а тому судді мають безумовно керуватися «силою права, а не правом сили».

«Верховний суд - головний в системі. На вас у подальшому реформуванні судової системи будуть тримати рівняння. Саме вашими рішеннями керуватимуться інші судді, ваші правові позиції стануть поштовхом для нового розвитку юридичної науки і судової практики», - наголосив президент.

Він також зазначив, що судді ВСУ мають велику честь ухвалювати остаточні рішенням іменем України, а тому завжди повинні пам’ятати про людину і її права, і ніколи не забувати про персональну відповідальність. «І коли ви ухвалюєте це рішення, пам’ятайте про людину та її права, про незалежність суду і справедливість, яку ви несете, про чесність, про непідкупність. Саме цього вимагає від вас українське суспільство. І хоча рішення ви прийматимете колегіально, ні на мить не забувайте про персональну відповідальність», - заявив керівник держави.

Раніше сьогодні стало відомо, Порошенко підписав указ про призначення суддів нового Верховного суду України.

Президент Петро Порошенко заявив, що після надання йому відповідних пропозицій від парламенту внесе до Верховної Ради законопроект про Антикорупційний суд, а також проект закону про військовий суд.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: