Глава УГЦК застеріг «православних братів» від того, аби їх використали, як агітаторів на виборах

Глава УГЦК застеріг «православних братів» від того, аби їх використали, як агітаторів на виборах
Голова УГКЦ Святослав (Шевчук) вважає, що церква має залишатися церквою

Політикам потрібно позбутися спокуси зробити церкву інструментом у своїх інтересах, вважає Блаженніший Святослав

Верховний архієпископ Києво-Галицький, митрополит Київський — предстоятель Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) застеріг новостворену автокефальну Православну церкву України від ризику перетворитися на інструмент політичних баталій. Про це Святослав розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому».

За словами архієпископа, церква має залишатися церквою. «Державні інституції, політики мусять їй це дозволити. Політикам потрібно позбутися спокуси інструменталізації церкви у своїх інтересах», - зазначив голова УГКЦ.

Митрополит Святослав (Шевчук) вважає, що під час визнання автокефалії українського православ’я було певне втручання влади, зокрема, президента.

«Проте у тексті Томосу про автокефалію патріарх Варфоломій згадує, що президенти, представники Української держави упродовж кількох десятиліть, відколи Україна стала політично незалежною, просили про автокефалію українського православ’я. Тобто чинний президент лише продовжує цю лінію», - вважає голова УГКЦ.

Зокрема, Блаженніший Святослав нагадав, що всі бачили 5 січня в храмі святого Георгія у Константинополі колишнього президента Віктора Ющенка, який коментував, чому за його часів цієї події не відбулося.

«Тому вплив президента по-різному можна оцінювати. Але дати відповідь на питання, наскільки до кінця це втручання легітимно відбулося, має сама православна церква, що має іншу парадигму стосунків з державою, ніж це існує в католицькому світі», - наголосив митрополит.

На думку голови УГКЦ, в отриманні автокефалії церквою України, безперечно, є ще й політична складова.

«Адже ця подія справді зачепила глибокі струни українського суспільства. Сама громадськість відзначила факт Об’єднавчого собору 15 грудня, як найважливішу знакову подію минулого року. Безперечно, що на такій популярній події кожен політик, вибудовуючи свою піар-кампанію, шукатиме свої вигоди», - говорить митрополит Святослав.

Попри це, голова Української греко-католицької церкви сподівається, що «православні брати є достатньо зрілими, щоби не дати себе використати, як політичних агітаторів на майбутніх виборах, бо інакше це дискредитує моральний авторитет церкви» України.

Нагадаємо, 5 січня у Стамбулі проходила церемонія підписання Томосу про автокефалію Української православної церкви. Томос було підписано Вселенським патріархом у соборі святого Георгія під час архієрейського служіння.

6 січня у Соборі святого Георгія на Фанарі відбулася церемонія вручення Томосу про автокефалію Православної церкви України.

7 січня у Софії Київській пройшла святкова Різдвяна божественна літургія, на якій вперше показали Томос про автокефалію. Відео церемонії можна подивитися тут.

А вже 9 січня у Стамбулі Томос підписали усі члени Синоду Вселенського патріархату (фото).

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: