У прифронтових містах України зростає попит на вивчення української мови

У прифронтових містах України зростає попит на вивчення української мови

Волонтери відзначають зростаючий попит на вивчення української мови на Донбасі

На сході України в прифронтових містах є попит на вивчення української мови. Безкоштовні курси працюють в Щасті, в Костянтинівці, в Дружківці, в Краматорську та у Маріуполі. Про це розповіла Анастасія Розлуцька, керівник проекту «Є-мова!», керівник проекту «Безкоштовні курси української мови» під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

«У цих містах – Щастя, Краматорськ, Маріуполь, Дружківка, Костянтинівка - ми знайшли волонтерів. У Краматорську великий запит. Там працюють не тільки з дітьми, а й з людьми з обмеженими можливостями. Координує роботу Оксана Воробйова. Вона знайшла цікавий підхід – вивчення української мови через спільну працю. Слухачі разом роблять вишивки. Під час вишивання вони всі спілкуються одне з одним. Також є група, яка робить маскувальні сітки. У такий спосіб також вивчається українська мова», - розповіла Розлуцька.

Завдання курсів – допомогти людині перейти на українську мову, тобто «розв’язати язика», створити комфортне середовище. Курси направлені в першу чергу на російськомовних громадян України. На переконання волонтерки, ці російськомовці знають українську мову, але бояться чи не можуть перейти на українську.

Охоче користуються курсами емігранти та біженці з Російської Федерації в Україні.

«У нас також є групи іноземців. Наприклад, у Києві є «Дом свободной России», заснований росіянами – емігрантами. На їхній базі працюють курси з вивчення української мови. Там навчаються росіяни та білоруси. Тобто це група, де люди починають вивчати абсолютно з нуля», - продовжує Розлуцька.

Координаторка курсів каже, що не в усіх містах можуть знайти волонтерів, які долучилися б до пропагування та координації безкоштовних курсів.

«В деяких містах курси закрилися. Наприклад, в Одесі. Ми не знайшли волонтерів. Закрилися також у Вінниці, Житомирі. У Тернополі немає курсів більше з тієї причини, що вимушені переселенці уже пройшли курси вивчення української мови. Тому наразі там є тільки культурницькі проекти», - резюмувала Розлуцька.

Загалом за чотири роки роботи безкоштовних курсів вивчення української мови видано 2 100 сертифікатів. Сьогодні є осередки у 25 містах України, працюють понад 80 волонтерів - викладачів та координаторів. Головна аудиторія — російськомовні українці, вимушені переселенці та українці за кордоном.

Пропонуємо переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: