Чому активісти «С14» опинилися на дошці розшуку поліції?

Чому активісти «С14» опинилися на дошці розшуку поліції?

Представники громадської організації «С14» («Січ») заявляють про незаконне стеження за ними і їхніми друзями з боку правоохоронців

Представники «С14» стверджують, що за цим стоїть група правоохоронців, які за часів президентства Віктора Януковича били активістів. Про стеження за ним заявляє й один із прихильників «С14», доброволець Олександр Войтко. Він також побоюється, що його намагаються прив’язати до справи про вбивство журналіста Павла Шеремета. МВС ситуацію поки не коментує.

Доброволець полку МВС «Миротворець» Олександр Войтко заявляє про незаконне стеження за ним і низкою активістів організації «С14», де він має друзів, із боку правоохоронних органів. Войтко також вважає, що зараз поліція намагається штучно прив’язати його до вбивства журналіста Павла Шеремета. Сам Войтко спростовує будь-який стосунок до цього злочину.

«17-й канал» у так званому «розслідуванні загибелі Шеремета» показав фотографію якоїсь підозрілої людини, яка залишала місце злочину, потім показав мою фотографію. Журналіст заявив, що начебто я міг бути там. Спочатку я не переймався цим, але пізніше мені почали телефонувати працівники поліції, які не бачили сюжету «17-го каналу». Вони розпитували, чи у мене все добре, чи не фігурую я в кримінальних справах, чи я не під вартою», – розповів Олександр Войтко. У МВС, однак, наразі не коментували слова добровольця.

Він почав служити в зоні бойових дій на Донбасі ще влітку 2014 року. Спочатку – в батальйоні «Київ-2», потім – в «Гарпуні», зрештою – в полку «Миротворець». До війни Олександр Войтко викладав у Києво-Могилянській академії і працював кореспондентом на «5-му каналі».

Войтко вважає, що можливе втягування його у справу про вбивство Шеремета потрібно лише для того, щоб узаконити спостереження за ним і його друзями з громадської організації «С14». Тиск на нього він пов’язує зокрема з затриманням в зоні АТО полковника МВС у відставці Владислава Деркача. Це відбулося в жовтні 2014 року біля Волновахи в Донецькій області.

За словами Войтка, полковника викрили у роботі на російські спецслужби і передали контррозвідці. До відставки Деркач обіймав посаду заступника начальника департаменту інформаційно-аналітичного забезпечення МВС.

«Він рухався у бік Донецька, при ньому була інформація про «позивні». Були з собою і військові речі. Деркач визнав, що хотів перейти на сторону сепаратистів. Незважаючи на звернення деяких службових осіб, ми все ж таки віддали його контррозвідці. Після цього на нашу адресу почали надходити неформальні погрози», – розповів Войтко.

У справі про перевищення влади шукають «крайнього» – активіст

У листопаді 2015 року у територіальному відділі поліції у Виноградарі Олександр Войтко знайшов на дошці оголошень список із 20 людей, яких правоохоронці ідентифікували як «можливих учасників громадської організації «С14». Список висів поряд із людьми, які перебувають у розшуку. Половина зі списку – учасники бойових дій, працівники поліції, військовослужбовці і навіть один працівник СБУ, говорять активісти.

«С14» не є забороненим об’єднанням, це – офіційно зареєстрована громадська організація. Через список, на який випадково натрапив Войтко, прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження, підозрюючи правоохоронців у перевищенні службових повноважень.

Олександр Войтко розповідає, що пізніше йому як потерпілому неофіційно натякнули, що відповідальність буде нести лише черговий працівник цього відділу поліції.

Слідчим у справі призначили Максима Кокошу. Він же розслідує вбивство публіциста Олеся Бузини, підозрюваними у якій проходять ще двоє людей з того ж списку – Андрій Медведько і Денис Поліщук.

Як повідомив Радіо Свобода сам Кокоша, наразі він перебуває у відпустці і не може пригадати, хто такий Войтко. Відповідний інформаційний запит Радіо Свобода направило в прокуратуру міста Києва.

У березні 2016 року управління карного розшуку Національної поліції звернулося до керівництва полку «Миротворець» із проханням надати розширену інформацію щодо 5 інспекторів батальйону «Гарпун», зокрема й Войтка. Поліцейський-доброволець звернувся до свого керівництва, але його заспокоїли, сказавши, що нічого незаконного не відбувається.

Олександр Войтко вважає, що ще однією з причин імовірного стеження за ним є дружні стосунки з активістами «С14». Як розповів Радіо Свобода активіст «С14»Євген Карась, у травні 2013 року після кількох нападів на активістів організації, зокрема – помилкового побиття його брата, учасники «С14» затримали біля дому свого побратима Андрія Медведька двох людей, яких ідентифікували як працівників управління оперативної служби МВС на прізвища Ільченко і Плахонін. У Плахоніна тоді знайшли спеціалізовану апаратуру для ведення спостереження. Після цього нападів на активістів не було, зазначив Карась.

Пізніше Плахонін, розповідає Карась, був одним із міліціонерів, яких захопили під час зіткнень у КМДА під час Революції гідності, в січні 2015 року. Плахонін отримав ножове поранення, разом із іншим колегою його випустили після переговорів із тодішнім керівництвом МВС. Євген Карась наполягає, що людина в ліжку на цьому відео – саме Плахонін.

Як розповів Радіо Свобода інший активіст «С14» Сергій Бондар, працівники управління оперативної служби брали активну участь у дискредитації деяких «майданівців». За словами Бондара, активісти вмовили одного з екс-працівників свідчити в рамках кримінального провадження про вбивства на Майдані. «Деякі працівники оперативного управління мають стосунок до вбивства Юрія Вербицького, і про це вони свідчили в прокуратурі», – заявив Бондар.

У МВС знищили свідчення про роботу «наружки» на Майдані – Горбатюк

Начальник управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк підтвердив кореспонденту Радіо Свобода свідчення одного з екс-працівників, але зазначив, що вони могли б бути повнішими.

«Свідчення були загальні, про перебування багатьох із «наружки» на Майдані. Ці свідчення опрацьовані, але по Вербицькому не було нічого. В МВС все знищили з цього приводу, і офіційного підтвердження немає. Але судячи з розмови з цією людиною, той знає більше», – повідомив Горбатюк.

«Екс-працівник дав обмеженні свідчення, проте повністю говорив не під протокол, – додає Євген Карась. – В принципі, я згоден: якби він сказав все під протокол, його б, мабуть, уже вбили. В нас була ще одна людина «в резерві», але його залякали і він зник. Мабуть, знайдемо – за пару років».

Відповідальним і за напади на активістів, і за тиск на добровольців в «С14» вважають екс-заступника міністра внутрішніх справ Василя Паскала. За часів Януковича той очолював управління карного розшуку МВС. Пізніше Паскал заявляв про свою непричетність до злочинів проти «майданівців», але все ж пішов у відставку під тиском громадськості.

За даними активістів, нині Паскал нібито курує сектор безпеки у групі компаній Ріната Ахметова «СКМ» і їхньому підрозділі – компанії «ДТЕК». Однак прес-служби обох структур повідомили, що в їхньому штаті Паскала немає.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: