Україна на шляху до припинення корупції через свої суди

Україна на шляху до припинення корупції через свої суди
Україна на правильному шляху до побудови об'єктивної незалежної судової системи

Ще треба багато чого зробити, але сьогодні українці знають, що їхня судова система набагато чесніша, компетентніша та ефективніша, ніж це було коли-небудь

З часу обрання на посаду Президента України у 2014 році Петро Порошенко розпочав широкомасштабні реформи, спрямовані головним чином на викорінення корупції радянської епохи, яка заразила майже кожну частину українського суспільства. Реформи були особливо направлені на судову систему держави. Якщо українці будуть відчувати, що не зможуть отримати правосуддя, багато інших реформ будуть безглуздими. Реформа судової системи України, яка почалася серйозно у 2015 році, спрямована на відновлення довіри громадськості до судової влади. Наприклад, останні поправки гарантують довічне призначення на посаду та обмежують імунітет суддів від звинувачень у зловживаннях службовим становищем. Це зближує українську судову систему з кращими міжнародними практиками.

Для здійснення нагляду за судовими повноваженнями та процедурами Парламент заснував Вищу раду юстиції, яка складається переважно з суддів, що обираються їхніми колегами. Рада незалежна від парламенту, уряду та президента. Наприкінці 2016 року Україна почала наполегливо працювати над створенням нового Верховного Суду, який замінить три спеціалізовані суди та колишній верховний суд. Вперше судді будуть призначені до Верховного Суду на підставі результатів конкурсу, який проводитиме незалежний орган, який складатиметься з юристів, які називаються Вищою кваліфікаційною комісією суддів. Комісія рекомендує кандидатів у Вищу раду юстиції, яка, у свою чергу, вирішує, чи буде призначеним кандидат. Уряд робить великі зусилля, щоб зробити процес максимально прозорим.

Комісія пішла настільки далеко, що почала проводити прямі трансляції більшої частини слухань онлайн. Вона також опублікувала резюме кандидатів та результати їх іспитів на своєму веб-сайті. Додаткові дані про кандидатів, включаючи інтерв'ю кандидатів, з'явилися на YouTube-каналі комісії. Завдяки цій відкритості українці мали можливість побачити на власні очі, хто буде працювати у Верховному Суді.

Більш ніж 1400 майбутніх юристів подали заяву на 120 вільних місць у Верховному Суді, в тому числі деякі з найбільш кваліфікованих, довірених та досвідчених юридичних експертів у країні. Комісія зменшила кількість до 1205 і лише 381 кандидат досяг заключного етапу процесу. Зараз комісія визначила 120 переможців конкурсу і найближчими тижнями Вища рада юстиції прийме рішення про кандидатів з пулу. До числа переможців увійшли 16 академіків-правників, дев'ять адвокатів, чотири юристи з різним бекграундом та 91 суддя.

Процес був інтенсивним, навіть важким. Комісія оцінила кожного кандидата на основі досвіду, компетенції (професійної, соціальної та особистої), професійної етики та цілісності. Кандидати пройшли комп'ютерні тести, практичні заняття та юридичні та психологічні обстеження. Їх попросили розкрити свої активи, а також вони були перевірені Національним антикорупційним бюро та Національним агентством з питань запобігання корупції, двома фундаментальними органами урядових реформ Президента Порошенко.

У відповідних реформах судова система була зменшена з чотирьох до трьох рівнів, що спростило судовий процес та гарантувало швидке вирішення спорів. Крім того, Верховна Рада України прийняла закон про надання громадянам та юридичним особам права подавати скаргу до Конституційного Суду, якщо вони вважають, що рішення суду нижчого рівня порушило Конституцію. Не дивно, що Україна зіштовхнулася зі своєю справедливою порцією критики. Деякі скаржаться, наприклад, на те, що реформи були занадто повільні та замалими. Але це просто не відповідає дійсності. Україна постійно випускає нові реформаторські ініціативи, включаючи судову реформу, з часу обрання Президента Порошенка.

Відмова від уряду колишнього українського президента Віктора Януковича у 2013 році була виявом публічного обурення та розчарування небажанням українського уряду знищити корупцію, санкціоновану державою. Президент Порошенко запропонував альтернативу, зосереджену на реформах, обіцяючи припинити корупцію. Ще треба багато чого зробити, але сьогодні українці знають, що їх судова система набагато чесніша, компетентніша та ефективніша, ніж це було коли-небудь. Україна на правильному шляху до побудови об'єктивної незалежної судової системи.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: