Держбюджет заборгував «Вінницягаз Збуту» 303 млн грн для субсидіантів

Держбюджет заборгував «Вінницягаз Збуту» 303 млн грн для субсидіантів

Через багатомільйонні борги компанія має труднощі у забезпеченні господарських розрахунків, роботи сервісних служб та білінгової системи

На 1 жовтня поточного року держава заборгувала перед ТОВ «Вінницягаз Збут» 302,7 млн грн за газ, наданий пільговикам та субсидіантам Вінниччини.

Зазначений борг формувався ще з початку попереднього опалювального періоду 20017-2018  років. В неопалювальний період сума боргу, всупереч усім очікуванням, тільки зросла. Крім держбюджету, перед «Вінницягаз Збутом» боргують майже 34 млн грн самі субсидіанти, що не сплачують визначену їм обов’язкову плату. Це на 13 млн грн більше, порівняно з відповідним періодом минулого року. 

В свою чергу компанією за дев’ять місяців поточного року проведено розрахунок невикористаних сум субсидії 108 тис. домогосподарств. В результаті перерахунку компанією повернуто до держбюджету майже 205 млн грн.

«Через борги бюджету та клієнтів компанія не може здійснити перерахування коштів отримувачам згідно з алгоритмом розподілу, затвердженим НКРЕКП. Зокрема, ми не можемо в повному обсязі розрахуватися з НАК «Нафтогаз України» за уже поставлений газ, частка якого в ціні блакитного палива більше 70%», - сказав директор «Вінницягаз Збуту» Василь Сопільник.

Такий стан заборгованості загрожує стабільності газопостачання регіону.

Через багатомільйонні борги компанія має труднощі у забезпеченні господарських розрахунків, роботи сервісних служб та білінгової системи.

З початком нового опалювального періоду ситуація загострюється, адже різко зростають обсяги споживання газу. І так з року в рік. Саме тому газопостачальні організації підтримують ідею повної монетизації субсидії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: