Енергоспівтовариство рекомендує НКРЕКП змінити тарифну політику в газорозподілі

Енергоспівтовариство рекомендує НКРЕКП змінити тарифну політику в газорозподілі

Експерти пропонують включити до складу нових тарифів для населення фіксовану і змінну частини

Секретаріат Енергетичного співтовариства в рамках програми  EU4Energy  підготував для НКРЕКП пропозиції щодо зміни тарифної політики для газорозподільних компаній України. Нові тарифи повинні складатися із двох частин - фіксованої і змінної, що дозволить згладити наслідки сезонних коливань при споживанні газу.

Секретаріат Енергетичного співтовариства підготував для НКРЕКП рекомендації щодо формування тарифів при розподілі газу. Про це повідомили представники Енергетичного інституту ім. Хрвоє Позар на VІ засіданні Платформи операторів газорозподілу (DSO-g), яке відбулося 12 листопада 2018 року в Києві. Інститут є консультантом проекту EU4Energy для допомоги НКРЕКП в гармонізації тарифів до вимог директив Євросоюзу.

Експерти Енергоспівтовариства пропонують включити до складу нових тарифів для населення фіксовану і змінну частини. Змінна частина тарифу буде відображати обсяги споживання газу, а фіксована частина - постійні витрати, пов'язані з підтримкою роботи газорозподільних систем. Тарифи для промислових споживачів також рекомендується зробити двокомпонентними. Причому фіксована частина розраховується виходячи з приєднаної потужності газової системи.

У роботі VI засідання Платформи операторів ГРМ (DSO-g) в Києві також взяли участь представники групи компаній РГК і оператори ГРМ, які входять в асоціацію газового ринку України. За результатами зустрічі в Києві, представники секретаріату Енергоспівтовариства спільно з операторами ГРМ створили робочу групу. Група підготує комплексний аналіз даних, який буде використаний при складанні «Рекомендацій щодо змін тарифної методології» від Енергоспівтовариства. Всі представники ГРМ вказали на те, що діюча система тарифоутворення є передумовою системних проблем галузі - це хронічні збитки і відсутність інвестицій.

«Наше завдання - сформувати таке регуляторне поле, в якому українські особливості будуть поєднуватися з нормами і правилами енергетичних ринків Євросоюзу. У тому числі і перехід на розрахунки з урахуванням енергетичної цінності газу», - сказала Кароліна Чегір, експерт по газу Секретаріату Енергетичного співтовариства. Вона підкреслила, що всі пропозиції для НКРЕКП носять рекомендаційний характер в рамках реалізації Договору Енергетичного співтовариства.

Крім того, створена робоча група підготує пропозиції щодо впровадження європейських принципів у сфері обліку і системи вимірювань в галузі. Вони торкнуться як системи добового балансування, так і переходу на енергетичні одиниці.

Перше засідання Платформи DSO-g при Енергоспівтоваристві відбулося в 2016 році в Празі. Засідання Платформи DSO-g при Енергоспівтоваристві пов'язані з підготовкою пропозицій для розвитку газорозподільних систем України, Молдови і Грузії, а також Сербії, Боснії і Герцеговини, Македонії в рамках Третього енергопакету.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: