У Вашингтоні обговорили введення в Україні ринку електроенергії та скасування формули «Роттердам +»

У Вашингтоні обговорили введення в Україні ринку електроенергії та скасування формули «Роттердам +»
Експерт підкреслив, що зобов'язання України перед країнами ЄС передбачають «імплементувати положення Третього енергетичного пакета і ввести вільний ринок і нові підходи тарифоутворення в частині розподілу електричної енергії, відмовитися від перехре

За словами експерта, саме формула «Роттердам +» дозволила НКРЕКП з 1 січня 2019 року підвищити оптово-роздрібну ціну (ОРЦ) на електроенергію лише на 2%

Скасування формули «Роттердам +» і перехід до вільного ринку електроенергії у липні 2019 року призведе до суттєвого зростання цін на електричну енергію в Україні. Про це заявив експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп, коментуючи підсумки круглого столу «Реформи ринку електроенергії в Україні: виклики та можливості», що відбувся 14 грудня о Wilson Center (Вашингтон, США), повідомляють «Українські новини».

За словами експерта, саме формула «Роттердам +» дозволила НКРЕКП з 1 січня 2019 року підвищити оптово-роздрібну ціну (ОРЦ) на електроенергію лише на 2%. Це свідчить про економічну обґрунтованість методики розрахунку ОРЦ.

«Якогось критичного зростання ціни електроенергії з 2019 року ми не маємо. Підвищення ціни буде за формулою  «Роттердам». Це підвищення на 2%. Це нижче, ніж темпи інфляції, і на порядок нижче, ніж підвищення ціни на газ. Тобто ми можемо говорити, що «Роттердам +» не сприяв значному зростанню ціни на електроенергію. Це перше. А, по-друге, коли відбудеться перехід до вільного ринку і скасування цього підходу – «Роттердам + «, ми не побачимо низьких цін. Ціни для кінцевих споживачів виростуть, і виростуть істотно, в результаті багатьох змін, передбачених чинним Законом про ринок електроенергії, що набуде чинності з 1 липня 2019 року «, - зазначив Андріян Прокіп.

Експерт підкреслив, що зобов'язання України перед країнами ЄС передбачають «імплементувати положення Третього енергетичного пакета і ввести вільний ринок і нові підходи тарифоутворення в частині розподілу електричної енергії, відмовитися від перехресного субсидування».

«Це вплине на кінцевий тариф для населення і промислових споживачів і призведе до кінцевої інтеграції з європейськими електромережами, дозволить посилити конкуренцію на ринку, підвищити обсяг експорту», - розповів Андріан Прокіп.

Голова «Укренерго» Всеволод Ковальчук зазначив, що підготовка до запровадження ринку електроенергії відбувається напружено, багато термінів прострочені, але розробка головних документів, які дозволяють запустити ринок з липня 2019 року, відбувається вчасно.

«Те, що стосується зони відповідальності «Укренерго» - ми виконуємо дуже чітко. Ніяких затримок за нами не буде. Я думаю, затримок з боку інших органів також не повинно бути, адже від впровадження ринку залежить макрофінансова допомога Україні з боку наших європейських партнерів. І зволікати з введенням ринку є стратегічно невірним», - зазначив Ковальчук.

Нагадаємо, голова НКРЕКП Оксана Кривенко повідомила, що тарифи на електроенергію для населення з 1 січня 2019 року підвищуватися не будуть, а прогнозоване зростання вартості електроенергії для промислових та інших споживачів в I і II кварталах складе всього 2%.

З липня 2019 року в Україні запроваджується ринок електричної енергії, і держава в особі НКРЕКП втрачає право встановлювати тарифи.

Варто зазначити, що діючі тарифи на електроенергію для населення залишаються незмінними з березня 2017 року.

Як повідомлялося, голова НКРЕКП обіцяє населенню не піднімати тарифи на електроенергію.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: