Кабмін повинен вирішити, чиє вугілля важливіше, - українське чи російське - Ляшко

Кабмін повинен вирішити, чиє вугілля важливіше, - українське чи російське - Ляшко

За словами Ляшка, стратегічним рішенням може бути встановлення пріоритету для включення блоків ТЕС на газовому вугіллі перед антрацитовими блоками ТЕС. Це збільшить попит на українське вугілля і збільшить його видобуток

Уряд має терміново зменшити імпорт російського вугілля і створити умови для збільшення видобутку українського. Про це заявив лідер Радикальної партії України народний депутат Олег Ляшко.

За словами Ляшка, стратегічним рішенням може бути встановлення пріоритету для включення блоків ТЕС на газовому вугіллі перед антрацитовими блоками ТЕС. Це збільшить попит на українське вугілля і збільшить його видобуток.

«У січні-жовтні 2018 Україна знову збільшила імпорт кам'яного вугілля і антрациту на 15,5% - на 2 млн 343 тисяч тонн - до 17 млн 426 тисяч тонн в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року. При цьому з Росії надійшло вугілля на 1 млрд 526 млн доларів (частка в імпорті - 62%). Тобто українські споживачі електроенергії платять сотні мільйонів доларів в російську економіку. За ці гроші Росія утримує свою армію, солдат і військові кораблі. По суті ми самі фінансуємо агресора!»- підкреслив лідер Радикальної партії України.

Політик упевнений, що використання імпортного палива негативно впливає на вітчизняну галузь.

«Споживання іноземного вугілля автоматично призводить до зменшення споживання українського вугілля, насамперед державних шахт Львівсько-Волинського басейну. Шахти не фінансуються, зарплати не виплачуються. На початок грудня сума невиплаченої зарплати шахтарям державних вугледобувних підприємств з урахуванням заробленого гірниками за листопад склала майже мільярд гривень. За останній рік шахтарі десятки разів блокували траси, оголошували голодування, приїжджали до Києва», - заявив Ляшко.

Рішення проблеми, на думку народного депутата України, лежить в площині закріплення пріоритетності українського вугілля.

«Закріплення пріоритету українського вугілля підвищить попит на нього і збільшить його видобуток. Це стабілізує робочий процес в шахтарських регіонах, збереже робочі місця. Але головне - це буде рішучим кроком до справжньої енергетичної безпеки країни!», - підсумував Ляшко.

Як раніше повідомлялося, Кабінет міністрів України найближчим часом планує ввести в дію пріоритетне спалювання українського вугілля газової марки на теплоелектростанціях, що дасть можливість знизити споживання імпортного антрациту і посилить енергетичну незалежність країни.

Раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявляв, що Україна повинна нарощувати видобуток власного вугілля і пріоритетно його використовувати, щоб скоротити залежність імпортного антрациту.

Як повідомлялося, в Україні продовжує скорочуватися видобуток вугілля.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: