Міжнародний експерт закликає підтримати законопроект про зелені аукціони

Міжнародний експерт закликає підтримати законопроект про зелені аукціони
На думку Хірмана, введення зелених аукціонів вигідно споживачеві, оскільки дозволить знизити поточний зелений тариф

За проект закону депутати можуть проголосувати вже цього тижня

Система «зелених» аукціонів є єдино правильною системою для розвитку альтернативної енергетики. Про це повідомив міжнародний експерт, Карел Хірман, радник з енергетики Стратегічної групи радників з підтримки реформ при Кабінеті міністрів України, коментуючи законопроект №8449, що запускає механізм «зелених аукціонів» в Україні з 2020 року.

За проект закону депутати можуть проголосувати вже цього тижня.

«Я знайомий з законопроектом, по-моєму, парламент врахував негативний досвід інших країн, так що я підтримую перехід на «зелені аукціони». Упевнений, що ніхто нічого кращого поки не придумав, крім, як  «зелені аукціони», а продовжувати нинішнє регулювання тарифів небезпечно. Адже це питання не тільки ціни, а й регулювання енергосистеми. Тобто, адмінуправління тарифами дає тиск на ціну електроенергії, і плюс - це небезпечно для стабільності енергосистеми», - зазначив експерт.

На думку Хірмана, введення «зелених аукціонів» вигідно споживачеві, оскільки дозволить знизити поточний зелений тариф. «Система аукціонів - правильна практика, на яку перейшла і Європа. Є, звичайно, проблеми в деталях, але в принципі це правильний підхід. Він повинен створити на ринку реальну ціну для зеленого тарифу - правильний тариф», - зазначив Карел Хірман.

Нагадаємо, на думку Ярослава Петрова, співголови комітету палива і енергетики Європейської Бізнес Асоціації, партнера юридичної фірми Asters, якнайшвидше прийняття закону про «зелені аукціони» позитивно вплине на нові інвестпроекти в українській «зеленій енергетиці».

В Європейському Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) вважають, що впровадження нової системи підтримки відновлюваної енергетики дозволить формувати справедливу ціну електроенергії і сприятиме становленню нового конкурентного ринку.

Як раніше повідомлялося, Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на засіданні 4 грудня проголосував за внесення на розгляд парламенту законопроекту №8449.

Даним законопроектом передбачено впровадження «зелених аукціонів» з 1 січня 2020 роки (після запуску нового ринку електроенергії), а пілотні аукціони відбудуться вже в 2019 році.

Комітет також ухвалив рішення про зниження зелених тарифів з 2020 року для сонячних електростанцій на 25%, для вітрових станцій на 10%, щоб зменшити витрати споживачів на покупку електроенергії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: