Найдорожчу у світі пряність навчились вирощувати під Запоріжжям

Найдорожчу у світі пряність навчились вирощувати під Запоріжжям
Світові ціни на шафран складають від 3 до 30-35 доларів за грам
Фото: zanoza-news.com

Кілька років тому в Україні почали вирощувати шафран. Перший урожай зібрали херсонські фермери. Завдяки досвіду колег в цьому році цибулини крокусу посівного (шафрану) висадили в селі Матвїївка під Запоріжжям. Сім'я фермера Кирила Кочергіна вирішила почати з 2 соток, посадивши близько 9 тис. цибулин, пише видання «Заноза».

«Ми п’ять років тому за підтримки Українського проекту бізнес розвитку плодоовочівництва почали займатися ягодами: вирощували полуницю, малину, але через низьку ціну при нестачі вологи і підвищенні температур, при високих витратах на її вирощування почали цікавитися нішевими культурами. Так на одному з семінарів від Проекту познайомилися з фермером з Херсона, який вже 4 роки займається вирощуванням шафрану. Після його надихаючої розповіді про вирощування шафрану ми з сестрою Вікторією Вірозубовою вирішили посадити і спробувати що воно таке. Ці ж хлопці допомогли придбати цибулини і розповіли технологію посадки, збору, сушки.

Вирішили почати з малого, висадили близько 9 тисяч цибулин. Штука в роздріб коштує близько 6-10 гривень, залежить від розміру і ваги, оптова ціна то 7 до 15 доларів за кілограм. Перш ніж їх садити, ми підготували ґрунт. Наш посушливий клімат шафрану підходить. Його можна просто посадити, не поливати, нічим не удобрювати. Посадка була на початку серпня, вже в 20-х числах вересня почали прокльовується листочки, а 1 жовтня зацвіли. Цвіте шафран близько місяця і лише восени, пік цвітіння триває 2 тижні. Довелося вкласти всі гроші, які відклав на матеріали щоб перекрити дах. Було страшно, а раптом піде не так, не виросте», - розповів фермер.

Кочергін разом з родиною починає збирати шафран з першими променями сонця, поки квіти не розпустилися. У бутонах головна цінність рослини - червоні рильця.

«В кожній квіточці є три червоних ниточки-рильця. Коли їх висушують це і є спеція шафран. З ранку ми збираємо квіти, потім вручну витягуємо ці рильця. Бажано збирати закриті квіти, щоб рильця не в'янули і не обсипався пилок. Щоб отримати 1 грам спеції, потрібно зібрати близько 150 квіток. У кожній квітці 3 рильця, значить виходить в грамі приблизно 450 рилець. У пік цвітіння ми збираємо по 3-4 тисячі квіток за день. Часу йде дуже багато, особливо щоб розібрати квітки і посушити, процес трудомісткий», - зазначив чоловік.

Після того, як квіти зібрані, з них витягнуті дорогоцінні рильця, настає ще один дуже важливий етап - сушка. Від цього залежить смак шафрану і збереження його корисних властивостей, пояснив фермер.

Шафран багаторічна рослина. Запорізькі селяни за рахунок розмноження своїх цибулин планують збільшити площу, займану шафраном.

Зі своєї ділянки фермери планують зібрати від 60 до 100 грам шафрану. Спецію реалізовуватимуть роздрібним покупцям. 1 грам шафрану запорізького виробництва коштує 195 гривень (близько 7 доларів). Світові ціни на шафран складають від 3 до 30-35 доларів за грам. Роздрібна ціна українського приблизно 7 доларів, оптова - 5-6. З кожним роком попит на український шафран зростає, йдеться у матеріалі.

Шафран називають «червоним золотом» і вважають найдорожчою в світі спецією. Її широко використовують в кулінарії. Це хороший природний антисептик і консервант. Шафран також входить до складу багатьох ліків, застосовується в косметології і служить афродизіаком.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: