Рішення НКРЕКП про розподіл коштів за електроенергію, які розслідує НАБУ, не суперечать законодавству — Рада ОРЕ

Рішення НКРЕКП про розподіл коштів за електроенергію, які розслідує НАБУ, не суперечать законодавству — Рада ОРЕ

Експерти зазначають, що резонансні рішення НКРЕКП супроводжувалися рішенням Кабміну та зверненням ради ОРЕ

Рада Оптового ринку електроенергії на засіданні 16 березня 2018 року прийняла рішення надати відповідь на запит Національного антикорупційного бюро України в рамках кримінального провадження про розподіл Національною комісією, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг, коштів Оптового ринку електроенергії. Рішення було прийнято членами Ради одноголосно.

Член Ради ОРЕ, директор з економіки та фінансових питань ПАТ «Центренерго» Ярослава Помилуйко висловила думку, що згадані в запиті НАБУ рішення НКЕРКП не суперечать чинному законодавству. За її словами, рішення про виділення коштів ОРЕ конкретним виробникам можуть прийматися «виходячи з фінансового стану компанії, необхідності закупівлі вугілля на проходження опалювальних сезонів і підготовки до наступних».

«Це дуже старий механізм. Всі авансові платежі, всі кредити розподіляються в рамках дії договору між членами оптового ринку. Там є окремий додаток, в якому (прописаний, - ред.) алгоритм розподілу, в якому інструкції з розподілу», - зазначила вона.

За словами Помилуйко, рішення про виділення коштів за аналогічним механізмом раніше неодноразово приймалися на користь інших учасників ринку, не тільки теплової генерації.

«В залежності від фінансового становища компанії. Компанія звертається, фінансове становище їх розглядають і виділяють гроші», - сказала представник ОРЕ.

У свою чергу, директор ДП «Енергоринок» Юрій Гнатюк, коментуючи резонансну тему в кулуарах Ради ОРЕ 16 березня, зазначив, що згадані рішення НКРЕКП супроводжувалися рішенням Кабміну та зверненням ради ОРЕ. За його словами, правові підстави для згаданих рішень НКРЕКП не відрізнялися від аналогічних рішень, які приймалися і раніше, в 2015 і 2016 роках.

«Правові підстави нічим не відрізнялися. Нічим не відрізнялися від 2015 або 2016 року», - сказав він.

Як повідомлялося, в березні видання «Наші гроші» розповсюдило інформацію про те, що НАБУ в лютому 2018-го відкрило кримінальне провадження, підозрюючи посадових осіб НКРЕКП в преференціях для теплової генерації і, зокрема, компанії ДТЕК під час прийняття рішень про розподіл коштів ОРЕ.

Раніше ДТЕК зробив офіційну заяву, що компанія і її посадові особи не отримували офіційної інформації від слідчих органів НАБУ про порушення вказаного кримінального провадження. У компанії також відзначили, що розподіл коштів оптового ринку відбувається виключно на підставі укладеного в листопаді 1996 року договору між членами ОРЕ, в якому базовим алгоритмом є оплата вартості закупленої електроенергії в рівній пропорції кожній енергогенеруючій компанії. У той же час цей договір між членами ОРЕ допускає зміну НКРЕКП цього алгоритму: у разі виникнення надзвичайної ситуації, за рішенням Ради ринку, відповідно до рішень і доручень Кабінету міністрів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: