Щоб не платити за електроенергію, водоканали лобіювали спеціальний законопроект - експерт

Щоб не платити за електроенергію, водоканали лобіювали спеціальний законопроект - експерт

Вчора депутати не включили до порядку денного законопроект №9406, який розроблявся за участю Асоціації водоканалів

Керівник Проектного офісу з впровадження реформи ринку електроенергії при Кабінеті Міністрів України Володимир Євдокимов пояснив, чому Верховна Рада провалила голосування за законопроект №9406, який лобіює Асоціація водоканалів України.

«Водоканали хотіли б, як завжди, як до введення нового роздрібного ринку, вони хотіли просто не оплачувати за електроенергію. Мотивуючи це тим, що не покривається тариф, що мало грошей, що купа проблем, неплатежі і все інше. Вони хотіли сховатися за постачальником універсальних послуг, щоб далі не виконувати свої повні зобов'язання», - заявив Євдокимов.

На думку експерта, відповідальність за ситуацію, що склалася, несуть самі водоканали і місцеві органи влади.

«C 1 січня набув чинності закон про новий роздрібний ринок електроенергії. Спочатку, коли приймали рішення, то таким споживачам, як водоканали і теплокомуненерго, надавалася можливість знайти собі постачальника. Або знайти постачальника, або створити свого постачальника. Це, в принципі, давало можливості, розв'язувало руки місцевим органам влади. Місцеві органи влади самі б приймали рішення, яким чином організувати поставку електроенергії на ці свої підприємства. Зрозуміло, що ніхто цим не займався. І в останній момент, коли вже необхідно було виконувати дію закону («Про ринок електроенергії», - ред.), виникли ці проблеми», - підкреслив він.

У той же час, ще зберігається можливість знайти компромісне рішення, здатне виправити ситуацію, вважає екперт.

«В принципі цю проблему можна буде вирішити. Ось пройде місяць, запрацює новий роздрібний ринок. Визначаться проблемні питання. І тоді потрібно буде разом сісти з комітетом, з міністерством, з регулятором і визначити ті проблемні питання, які виникли при реалізації нового роздрібного ринку. І вже в комплексі внести зміни в закон про ринок електроенергії. Ось чому в принципі і деякі депутати не голосували. Тому що вони говорили, що треба це в комплексі вирішувати, а не просто, як ми говоримо, гасити пожежу», - прокоментував Євдокимов відмови депутатів парламенту голосувати за законопроект №9406.

Нагадаємо, 17 січня депутати не підтримали включення законопроекту №9406, який розроблявся за участю Асоціації водоканалів України, до порядку денного роботи Верховної Ради. Народний депутат Вікторія Войціцький (фракція «Самопоміч») на своїй сторінці в Facebook заявила, що провал голосування означає, що «лобі олігархів в Раді позбавляє українців права на воду і тепло» і звинуватила в цьому фракції «Батьківщина», РПЛ і «Опозиційний блок». У той же час, згідно з інформацією, оприлюдненою на сайті ВР, більшість депутатів «Оппоблока», які були присутні в залі, голосували за внесення законопроекту №9406 до порядку денного роботи ВР.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: