У «Нафтогазі» сказали, що не «відв'язували» ціну газу від європейського хабу

У «Нафтогазі» сказали, що не «відв'язували» ціну газу від європейського хабу

«На нерегульованому ринку ціна газу складається з ціни імпортованого газу, що в свою чергу визначається цінами на хабі NCG», - заявив головний виконавчий директор «Нафтогазу»

У «Нафтогазі» спростували слова екс-члена НКРЕКП Андрія Геруса про те, що ціну газу «відв'язали» від європейського хабу. «Андрій Герус не експерт в ринку газу, принаймні наскільки я знаю. Тепер по суті питання. Коли Нафтогаз продає газ на нерегульованому ринку, ми визначаємо ціну, враховуючи ціну імпортованого газу, що в свою чергу визначається цінами на хабі NCG. І, в принципі, ціна на українському ринку так визначається й іншими учасниками», - написав головний виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко в Facebook.

Раніше експерт в сфері енергетики, екс-член НКРЕКП Андрій Герус заявив про те, що НАК «Нафтогаз» відмовився від формульного ціноутворення на газ у прив'язці до європейського хабу NCG (Дюссельдорф, Німеччина).

«Ціну на газ відв'язали від європейського хабу. Тепер вона прив'язується до ціни на українському ринку - ціна НАК Нафтогаз для промислових споживачів (по передоплаті). Як бачимо, головне бажання - тоді можна змінювати формули», - стверджує Герус.

В Україні формульне ціноутворення діє для всіх видів енергоносіїв: в разі постачання природного газу діє формула «Дюссельдорф» плюс (ціна хаба NCG + доставка до хаба в Словаччині + доставка в Україну), для нафти використовують котирування «Platts»+ премія, для вугілля -«Роттердам» + (індекс API2 голландського хабу ARA + доставка в Україну).

При цьому, ціна газу і електроенергії для населення залишається значно нижчою, ніж для промисловості, на яку поширюється формульне ціноутворення.

19 жовтня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що з 1 листопада ціна на газ в Україні підвищиться на 23,5%. Таким чином, вартість газу для населення складе 8550 грн за 1000 м³.

До 1 листопада побутові споживачі отримуватимуть газ за колишньою ціною - 6958 грн за 1000 м³. Для промисловості ціна газу з 1 жовтня становить 12 155 грн / тис. куб. м. (без ПДВ)

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: