У Харківській області кількість субсидіантів зменшилась в 2,3 раза

У Харківській області кількість субсидіантів зменшилась в 2,3 раза

Заборгованість мешканців Харкова та області за спожите паливо вже перевищила 2,8 млрд грн

Скорочення кількості субсидіантів на Харківщині відбулось після впровадження нового порядку надання державної допомоги. З початком опалювального сезону скорочення субсидіантів та зростання ціни газу призвело до накопичення споживачами боргів. Заборгованість мешканців Харкова та області за спожите паливо вже перевищила 2,8 млрд грн.

Наразі субсидію на природний газ в Харківській області оформили близько 213 тис. клієнтів ТОВ «Харківгаз збут». В минулому опалювальному періоді кількість субсидіантів складала майже 490 тис. З початком холодів борги користувачів газу збільшились на 900 млн грн. Такі неплатежі блокують розрахунки регіону з НАК «Нафтогаз України» та ставлять під загрозу виділення Нафтогазом палива для споживачів.

«В поточному опалювальному сезоні на 23% зросла ціна газу, яку отримує Нафтогаз, зменшилась кількість субсидіантів та знижено соціальні нормативи використання газу для опалення житла, на які надається державна допомога. І хоча опалювальний сезон триває, мешканці області вже заборгували понад 2,8 млрд грн за газ», - зазначила начальник відділу розрахунків ТОВ «Харківгаз збут» Тетяна Харченко.

Цього року для отримувачів субсидій заплановане впровадження механізму монетизації державної допомоги. Нововведення очікують на споживачів, які оформлять субсидію з початку 2019 року. Для домоволодінь, які отримали державну допомогу на оплату за газ до 01.01.2019 р., змін не відбудеться до закінчення опалювального сезону.

В процесі монетизації буде задіяний державний Ощадбанк. На кожного одержувача субсидії, після обробки його заяви і призначення державної допомоги, управліннями соціального захисту, автоматично буде відкрито обліковий запис в Ощадбанку. Гроші з рахунку підуть на оплату комунальних послуг. Ощадбанк щомісяця інформуватиме субсидіантів про рух коштів на його рахунку.

Для споживачів, які отримали субсидію до 01.01.2019 р., в травні буде проведено перерахунок з поверненням невикористаної частини субсидії в державний бюджет.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: