В уряді пояснили, хто з пенсіонерів може ходити на роботу під час карантину

В уряді пояснили, хто з пенсіонерів може ходити на роботу під час карантину
У Кабміні нагадали, що відповідно до законодавства, звільнення у період дії карантину заборонено

У період карантину усі громадяни від 60 років повинні залишатися вдома, але є винятки

У період карантину в Україні на роботу дозволяється ходити пенсіонерам, які працюють на підприємствах критичної інфраструктури і не мають можливості працювати віддалено.

Про це йдеться в оприлюдненому на Урядовому порталі роз'ясненні щодо обмежень на період карантину для громадян від 60 років.

«Залишатися вдома мають усі особи, які досягли 60-річного віку», - сказано у роз’ясненні. Однак, додається, що винятки можуть бути в тому разі, якщо громадянин працює на підприємствах критичної інфраструктури та здійснює заходи, пов’язані з недопущенням поширення Covid-19, і не може працювати віддалено.

Тоді громадянин повинен неухильно дотримуватися рекомендацій щодо масочного режиму, соціальної дистанції в 1,5 метра, мати посвідчення особи та посвідки з місця роботи.

«У всіх інших випадках ваш роботодавець має перевести вас у режим віддаленої роботи у визначеному вами місці самоізоляції або надати відпустку на період дії карантину», - йдеться у роз’ясненні.

Уточнюється, що до об’єктів критичної інфраструктури належать всі структури державної, комунальної чи приватної форми власності, бездіяльність яких призведе до суттєвих втрат для життєдіяльності країни.

Що таке об’єкти критичної інфраструктури?

До об’єктів критичної інфраструктури можуть бути віднесені підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, які:

  • провадять діяльність та надають послуги в галузях енергетики, хімічної промисловості, транспорту, інформаційно-комунікаційних технологій, електронних комунікацій, у банківському та фінансовому секторах;
  • надають послуги у сферах життєзабезпечення населення, зокрема, у сферах централізованого водопостачання, водовідведення, постачання електричної енергії і газу, виробництва продуктів харчування, сільського господарства, охорони здоров’я;
  • є комунальними, аварійними та рятувальними службами, службами екстреної допомоги населенню;
  • включені до переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави;
  • є об’єктами потенційно небезпечних технологій і виробництв.

Тобто це всі ті структури державної, комунальної чи приватної форми власності, бездіяльність яких призведе до суттєвих втрат для життєдіяльності країни.

Також у роз’ясненні зауважується, що, відповідно до законодавства, звільнення у період дії карантину заборонено.

«Працівник може претендувати на відпустки — оплачувану або без збереження заробітної плати, або на дистанційну роботу. Якщо вас відправили у неоплачувану відпустку (простій), то держава планує оплачувати вам 2/3 тарифної ставки окладу на період карантину», - йдеться у повідомленні.

До слова, пенсіонерів просять сидіти вдома, а «комуналку» сплачувати через листоношу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: