Адвокат пояснив, чому діти без столичної реєстрації повинні відвідувати садочки безоплатно

Адвокат пояснив, чому діти без столичної реєстрації повинні відвідувати садочки безоплатно

Є низка норм, які порушили столичні можновладці, приймаючи рішення №369/5433, заявив адвокат Дмитро Моргун

Рішення Київради №1369/5433 є незаконним. Воно порушує права дітей на освіту. Про це розповів адвокат, керівник адвокатського об’єднання «Anteveris» Дмитро Моргун під час прес-конференції в прес-центрі «Главком»

13 вересня 2018 року Київрада прийняла рішення №1369/5433 «Про затвердження Порядку здійснення видатків на дошкільну освіту у місті Києві на основі базового фінансового нормативу бюджетної забезпеченості». 1 січня 2019 року воно набрало чинності. Згідно з ним, безоплатно матимуть право у 2019 році відвідувати діти, які мають реєстрацію місця проживання в Києві. Всі інші повинні будуть платити. Дане рішення Київради є незаконним.

«Будь-який студент третього та четвертого курсу, який вже знайомий з конституційним правом, вивчив Конституцію, а також роз’яснення Конституційного суду, одразу згадає частину другу статті 53 Конституції, в якій сказано, що держава повинна забезпечувати доступність та безоплатність освіти. Поняття безоплатність та доступність освіти вже розкрито Конституційним судом ще 2002 році за запитом 50 народних депутатів. КСУ чітко роз’яснив, що розуміти під словом безоплатність можливо як можливість здобуття освіти без оплати, тобто без внесення плати у будь-якій формі за освітні послуги відповідно до державного стандарту в межах тих видів освіти, безоплатність яких визначена у тих положеннях. Отже, дошкільна та загально-середня гарантується державою як доступна і безоплатна. Рішення КСУ є на рівні закону», - каже Моргун.

Окрім того, є низка норм, які порушили столичні можновладці, приймаючи  рішення №369/5433.

«Це і стаття 24 Конституції щодо рівності прав і свобод громадянина та особи, стаття 53 Конституції, Декларація прав дитини за принципом сьомим «освіта має бути безоплатною та обов’язковою», порушено рішення КСУ, порушено профільний закон про «Дошкільну освіту», де статтею другою та третьою чітко передбачається безоплатність освіти, закон України «Про освіту», де передбачено, що громадяни мають право на безоплатну освіту в державних, комунальних навчальних закладах. До речі, на ці ж профільні закони сама Київрада і посилається у своєму рішенні. Я вважаю це сарказмом», - говорить Моргун.

В рішенні Київради пунктом 4.7 вказано вичерпний перелік документів, які повинні подавати батьки, щоб потрапити в садочок безкоштовно. Зокрема, там йдеться про нотаріальне посвідчення договору оренди житла.

«Мене дуже здивувало нотаріальне посвідчення договорів оренди. Виходить, що рішення органу місцевого самоврядування змінило порядок укладення договорів згідно з цивільним законодавством. Тобто орган місцевого самоврядування вийшов за межі законодавства, встановлюючи якусь відповідну форму договорів. А договори оренди житла, згідно з Житловим кодексом, між двома фізичними особами не потребують нотаріального посвідчення. Це лише за бажанням. Хоча Київська міська рада вважає вже по-іншому», - говорить Моргун.

Адвокат радить не киянам не пасти задніх, і як тільки вони на собі відчують дію цього рішення Київради, подавати до суду.

Нагадаємо, у Тернополі в листопаді 2018 року мешканка міста, що не мала місцевої реєстрації, подала позов до суду. За повідомленнями  місцевих ЗМІ, Тернопільський окружний суд визнав незаконним наказ управління освіти та науки міськради, який зобов'язував батьків, що не мають місцевої реєстрації, сплачувати 1215 гривень на місяць за відвідування їхніми дітьми дитячого садку.

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: