Грибок, облуплені стіни, 15 осіб в камері: побачене в Лук’янівському СІЗО шокує

Грибок, облуплені стіни, 15 осіб в камері: побачене в Лук’янівському СІЗО шокує
Транзитна камера Лук'янівського СІЗО

Умови проживання ув'язнених у СІЗО європейські суди визнають справжніми тортурами

Понад дві тисячі в'язнів Лук'янівське СІЗО перебувають у жахливих умовах. Знімальна група «5 каналу» відвідала ізолятор.

Корпус для утримання неповнолітніх. Там нині перебувають п'ятеро неповнолітніх та колишні співробітники внутрішніх справ.

Камера розрахована на чотири особи. На ліжках – книжки Марка Твена, словники та детективи. Також є холодильник, телевізор і туалет. Є у корпусі й прогулянкове подвір'я для неповнолітніх, яке знаходиться на даху корпусу. Там ув'язнені можуть перебувати з 10:00 до 12:00. Облаштували й приміщення, де вони можуть грати у футбол. Щоправда, влітку. 

Ще одному корпусу Лук’янівського СІЗО, який охрестили у народі як «Катька», 157 років. Нині тут утримують 850 людей. Побачене шокує. Умови їхнього проживання європейські суди визнають справжніми тортурами.

Мовою в'язнів камера називається «хата». У 20-метрових транзитних приміщеннях можуть одночасно перебувати до п'ятнадцяти затриманих. Скрізь грибок, пліснява та цвіль, яка в'їлась у стіни.

У транзитних камерах ув'язнені живуть тимчасово. Згодом їх доправляють до інших місць позбавлення волі. Умови проживання ув'язнені називають нелюдськими. Камери заставлені двоповерховими старими ліжками, на стелі шматками відлетіла штукатурка. Через маленькі вікна і низьку стелю тут завжди напівтемрява.

Звели цю будівлю ще у середині ХІХ століття. Спочатку буцегарня була розрахована на 600 ув’язнених, та з часом розбудувалася. Нині за ґратами – 2,5 тисячі людей.

Півтора року тому в Міністерстві юстиції постало питання щодо переїзду СІЗО у передмістя столиці до нової будівлі за рахунок інвестора. В управлінні пенітенціарної служби є ділянка у Коцюбинському, де вже існує колонія. Та охочих інвесторів поки що не знайшлося.

«Там багато комунікацій вже заведено, вже є певні логістичні складові, тобто дорога. Але це б додало до містечка Коцюбинського свої плюси. Це робочі місця і розбудова інфраструктури, і малий бізнес. У нас є принаймні ще дві альтернативні ділянки, де можна збудувати нове СІЗО», – розповідає заступник міністра юстиції Денис Чернишов.

Однак поки що ці локації тримають у таємниці. Процес буде нешвидким, визнають у міністерстві. До переселення в'язниці може знадобитися чотири роки. Якщо це вдасться, то на ділянці Лук'янівського СІЗО планують створити музей.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: