На Київщині сапери знищили близько 200 боєприпасів (фото, відео)

На Київщині сапери знищили близько 200 боєприпасів (фото, відео)

На величезній території урочища «Товста» знаходиться близько 6 тис. вибухонебезпечних предметів

На території урочища Товсте поблизу села Фурси під Києвом тільки за минулий тиждень піротехніки виявили 124 боєприпаси часів Другої світової війни. 

22 червня близько 200 небезпечних предметів були вивезені на спеціальний полігон у Таращанському районі і там знищені, повідомляє прес-служба Головного управління ДСНС у Київській області.

Загалом, з початку робіт з розмінування перевірено територію площею 5 га та знищено 630 вибухонебезпечних предметів.

У ДСНС нагадали, що за вірогідними даними, у 30-і та 60-і роки минулого століття в урочищі знаходилися величезні бомбосховища, як і Вермахту, так і Радянської Армії. Ось ці збройні сили і бомбили по черзі сховища, котрі їм належали. Звичайно, при бомбардуваннях чимало снарядів і бомб розліталося на сотні метрів. І вже в 60-ті роки на складах сталася нештатна ситуація, при котрій злетів у повітря цілий ешелон з боєприпасами. Вибухонебезпечні предмети вибуховою хвилею рознесло від ешелонів на 2 кілометри. За приблизними даними, на величезній території урочища «Товста», що входить до земель Фурсівської сільської ради, знаходиться близько 6 тис. вибухонебезпечних предметів (ВНП). На сьогодні невідомо, що знаходиться в підземеллях, на глибині понад 2,5 метра, входи до котрих у свій час були старанно загорнуті землею.

Варто зазначити, що у радянські часи окремі ділянки урочища, як і склади, охоронялися і контролювалися військовими відповідних частин Білоцерківського гарнізону. Згодом військові частини були розформовані, а склади з боєприпасами – вивезені. А ось бомби та інші ВНП, що були у свій час вибуховими хвилями розкидані по урочищу, залишилися.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: