Пожежа у старовинній будівлі в Києві: активістка назвала, хто її підпалив

Пожежа у старовинній будівлі в Києві: активістка назвала, хто її підпалив
Ліквідація пожежа у старовинній будівлі у центрі Києва
Фото: Станіслав Груздєв, Главком

На місці стародавнього будинку ТОВ «Грааль» хоче звести хмарочос

Стародавню садибу відомих київських архітекторів В. Ніколаєва, О. Шварценберга та С. Рикачова у центрі Києва, пожежа в якій вкотре сталася 16 січня, намагаються з державного реєстру пам’яток місцевого значення, щоб звести на її місці хмарочос. Про це написала на своїй сторінці у Facebook активістка Олена Терещенко.

Вона переконана, що причиною пожежі був підпал. «У мене жодних сумнівів, що це підпал. Який став можливим завдяки повному ігноруванню владою всіх рівнів та так званими «правоохоронними» органами попередніх злочинів по відношенню як до цього так і до інших стародавніх будинків», - заявила вона.

Терещенко розповіла, що «ця садиба становить величезну цінність як приклад ранньої забудови вулиці Грушевського поблизу вулиці Хрещатик, яка майже не збереглася, має унікальний внутрішній дворик». «Завдяки системі сходів будинок є своєрідною з’єднувальною ланкою між вулицями Грушевського та Хрещатиком і горою, на якій стоїть колишній Інститут шляхетних дівчат. Також цей будинок є прикладом багатоетапної дореволюційної забудови Києва: проект належить відомому київському архітектору В. Ніколаєву. Але у формуванні сучасного об'єму будинку брали участь і інші київські архітектори – О. Шварценберг та С. Рикачов. Зазначена пам'ятка є останньою будівлею в садибі відомих київських підприємців Бонадурерів, які були підданими Швейцарії», - повідомила активістка.

За її словами, наближений до Дмитра Табачника, колишнього міністра освіти і науки часів Януковича, забудовник-«інвестор» ТОВ «Грааль» «з 2009 року довів пам’ятку до аварійного стану, а тепер бажає винести пам'ятку з державного реєстру, щоб перебудувати її на багатоповерхівку – 160-метровий хмарочос».

«ТОВ «Грааль» нібито домовилося з ким потрібно, оскільки на Мінкульт вже два рази виносили питання щодо виключення цієї пам'ятки із державного реєстру. Коли науково-методична рада обговорювала питання щодо її подальшої долі, низка «пам’яткоохоронних» інститутів намагалася довести, що будівля не має цінності та її потрібно віддати ТОВ «Грааль». Скоро унікальна садиба «впаде сама»…» - повідомила Терещенко.

Нагадаємо, 16 січня близько 15:20  виникла пожежа у старовинній будівлі на вул. Грушевського, 4б. Це стародавній особняк роботи відомих київських архітекторів В. Ніколаєва, О. Шварценберга, пам‘ятка місцевого значення. Пожежа в ньому виникає вже не вперше.

Пожежу було ліквідовано 18:54. На місці події працювало 16 одиниць пожежно-рятувальної техніки та 62 працівники особового складу.

 Дивіться також матеріал: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: