Непродовження Київрадою оренди ТЕЦ та тепломереж може призвести до тяжких наслідків – депутат

Непродовження Київрадою оренди ТЕЦ та тепломереж може призвести до тяжких наслідків – депутат

На думку експертів, кияни ризикують залишитися без гарячої води

Голова фракції «Батьківщина» в Київській міській раді Володимир Бондаренко прокоментував ігнорування столичними депутатами питання про тимчасову пролонгацію оренди теплових мереж, ТЕЦ та сміттєспалювального заводу «Енергія». Зокрема, продовження оренди тепломереж на чотири дні дозволить вирішити питання з розрахунками. 

«Там є нюанси цього питання, які дуже прості і зрозумілі. Один полягає в розрахунках за газ, там термін розрахунків поставлений в усіх документах, на жаль, 26 числа. Чотири дні до кінця місяця не вистачає. І нам треба було б добавити чотири дні, щоб розраховуватися по кінцю місяця. От уявіть собі, що робити бухгалтерії, в якої 26-го закінчується розрахунок по газу, яка кількість його спожита, в цей день треба зафіксувати лічильники і т.д. Тобто, це проста технічна штука», - сказав Бондаренко . 

На думку депутата, продовження оренди ТЕЦ на два місяці дасть змогу вчасно отримати ліцензії, необхідні для експлуатації генеруючих потужностей. 

«У НКРЕКП відсутній кворум. А ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 і сміттєспалювальний завод регулюються по-іншому, ніж все інше. І нам треба, як мінімум, щоб НКРЕКП надало ліцензії. Тільки з'явиться НКРЕКП, ми зразу затвердимо свої ліцензії і підемо по ним платити. Тобто, лінія (на переведення енергокомплексу на баланс комунального підприємства «Київтеплоенерго» - ред.) не міняється. Просто є технічні деякі здвиги», - підкреслив він. 

Очільник столичної «Батьківщини» розкритикував позицію депутатської більшості в Київраді, які не спромоглися забезпечити позитивне голосування з цього питання минулого тижня.

«Це може привести до того, що Київ не буде мати правових підстав виставляти оплату в наступні опалювальні сезони. А це, ви ж розумієте, що таке, коли не визначена оплата, законно не визначена. Це буде мати дуже тяжкі наслідки. Тому побачимо, чим воно закінчиться. Але поки що стараємося, щоби якось воно пройшло більш-менш гладко», - зазначив Бондаренко.

Як відомо, до 27 квітня ПАТ «Київенерго» (97% акцій належить найбільшому приватному енергетичному холдингу ДТЕК) має передати на баланс створеного комунального підприємства «Київтеплоенерго» теплові мережі, теплоелектроцентралі та сміттєспалювальний завод «Енергія».

Як повідомлялося, в зв'язку з тим, що КП «Київтеплоенерго» поки не має ліцензій і тарифів на гаряче водопостачання, КМДА підготувала проект рішення Київради, яким продовжується можливість оренди для «Київенерго» в частині використання ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 і заводу «Енергія» до 30 червня для забезпечення безперебійної роботи об'єктів в процесі їх передачі «Київтеплоенерго». Договір з «Київенерго» в частині використання теплових мереж також пропонувалося продовжити на три дні - до 30 квітня. 

19 квітня депутати Київради відмовилися розглянути це питання. На думку експертів, це ставить під загрозу роботу енергетичного комплексу столиці, а кияни можуть опинитися без гарячої води.

Як зазначав генеральний директор ПАТ «Київенерго» Олександр Фоменко, компанія повністю готова до передачі муніципальних енергетичних активів на баланс КП «Київтеплоенерго».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: