СБУ зірвала інспіровану Росією провокацію проти кримських татар у Києві

СБУ зірвала інспіровану Росією провокацію проти кримських татар у Києві
Вилучені плакати і листівки провокаційного змісту 
Фото: СБУ

Організаторів провокації затримано під час підготовчої наради в одному із закладів громадського харчування Києва

Службою безпеки України спільно з Головним управлінням Національної поліції у Києві попереджено здійснення на замовлення російської сторони екстремістської провокативної акції в столиці, спрямованої на розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Про це повідомляє прес-центр СБУ.

«За задумом представників закордонних підривних центрів, підпорядковані їм особи в Україні повинні були зірвати презентацію першого кримськотатарського фільму-казки «Хідір-деде», яка мала відбутися 1 липня поточного року в кінотеатрі «Жовтень». Підконтрольні російській стороні громадяни України повинні були винайняти у Києві до 100 осіб та поділити їх на три групи, нібито українських націоналістів», - йдеться в повідомленні.

За даними СБУ, перша група мала провести акцію протесту проти лідерів кримськотатарського народу. Друга – розкидати листівки провокативного характеру серед глядачів у залі. Третя – обілляти «зеленкою» ініціаторів створення картини.

«З метою недопущення здійснення провокації її організаторів затримано під час підготовчої наради в одному із закладів громадського харчування Києва. У них вилучено заздалегідь підготовлені «зеленку», плакати і листівки провокаційного змісту та інструкції від іноземних кураторів», - повідомляють у СБУ.

Зареєстровано кримінальне провадження з ознаками скоєння злочину передбаченого ч. 3 ст. 161 КК України.

«Достеменно відомо, що організатори акції, спрямованої на розпалювання міжнаціональної ворожнечі проти кримськотатарського народу, причетні до здійснення провокації біля посольства Угорщини 20 червня поточного року. У той день, ті ж самі фігуранти організували провокацію у вигляді пікетування посольства Угорщини в Україні, скандування антиугорських гасел та знищення опудала прем’єр-міністра Угорщини В.Орбана», - інформують у СБУ.

«Незважаючи на те, що акція тривала не більше 10 хвилин, а її організатори прибули з іншого міста, співробітники СБУ змогли не лише розкрити цей злочин, а й попередити скоєння наступного протиправного прояву, спрямованого на розпалювання національної ворожнечі між українцями і кримськими татарами», - зазначили у Службі безпеки України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: