У Києві стартував фестиваль документального кіно Docudays UA

У Києві стартував фестиваль документального кіно Docudays UA

Цьогорічна тема Docudays UA - «Рівні рівності»

Фото: Громадське

Фестиваль почався з акту солідарності і заклику звільнити українського політв'язня Олега Сенцова

У Києві в п’ятницю стартував 15-й міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, захід триватиме з 23 до 30 березня.

Покази в рамках Docudays UA відбудуться у кінотеатрах «Жовтень», «Україна» та в креативній спільноті IZONE.

Цьогорічна тема Docudays UA - «Рівні рівності», вона присвячена суспільним викликам, пов’язаним із поняттям рівності. Загалом на Docudays UA-2018 глядачам покажуть 62 фільми з 36 країн світу, серед них — 11 українських стрічок.

Фестиваль почався з акту солідарності і заклику звільнити українського політв'язня Олега Сенцова.

90_05

Відкриває цьогорічний Docudays UA стрічка угорської режисерки Бернадетт Тузи-Ріттер «Жінка в полоні». Фільм розповідає про 52-річну угорку Маріш, яка працює покоївкою без оплати вже десятиліття.

Вперше на Docudays UA відбудеться національний конкурс повнометражних стрічок Docu/Україна.

Серед учасників - шість фільмів, чотири стрічки створені за підтримки Держкіно. Серед них - «Вона та війна» Марії Кондакової, «Манливий, солодкий, без меж або Пісні і танці про смерть» Тетяни Ходаківської та Олександра Стеколенко, «Какофонія Донбасу» Ігора Мінаєва, «Перша сотня» Ярослава Пілунського, Юлії Шашкової та Юрія Грузінова.

Один із найочікуваніших фільмів фестивалю - «Останні люди в Алеппо», який цього року номінували на «Оскар» у категорії «Найкращий повнометражний документальний фільм».

У стрічці Фераса Файяда йдеться про роботу трьох засновників організації «Білі шоломи», яка займається рятувальними роботами у розгромленому Алеппо.

Цього року на фестивалі глядачі побачать фільми про життя в Криму — «Крим. Нескорений», «Крим. Переможців не судять», «Микола Семена. Думки під забороною», «Непохитний Балух. Вирок», «Заборонене кохання: життя ЛГБТ-спільноти в Криму».

На фестивалі відбудеться дискусія за участі кримськотатарських активістів, зокрема Ільмі Умерова.

Docudays UA – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Входить до Міжнародної мережі правозахисних кінофестивалів Human Rights Film Network. Відбувається щороку в Києві впродовж останнього тижня березня. Після завершення Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Покази та обговорення фільмів за участю експертів із прав людини тривають із жовтня до грудня (включно). Протягом року Docudays UA популяризує авторську документалістику в кінотеатрах у рамках проекту DOCU/ХІТ. Розвиває у молоді критичне мислення в кіноклубах медіапросвіти з прав людини Docudays UA. Представляє проект культурної дипломатії SEE UKRAINE у Європі. Допомагає молодим українським документалістам із виробництвом фільмів на платформі DOCU/PRO. Щороку Docudays UA випускає каталог нових українських фільмів для промоції за кордоном.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: