У київському храмі розгорнулася детективна історія: охоронець крав пожертви

У київському храмі розгорнулася детективна історія: охоронець крав пожертви
Храм Миколи Набережного на Подолі

Охоронець храму вночі зламував скриньки для пожертв

У храмі Миколи Набережного на Подолі у Києві священики запідозрили вірянина в крадіжках церковних коштів.

«Він при нашому храмі до 20 років. Добровільно йшов у вівтаря допомагати», - розповідає ТСН настоятель Стефан Яремчук. Чоловік чергував у храмі вночі, як охоронець. Парафіяни та клірики довіряли йому, хоч згодом виявилося, що навіть не знають його справжнього імені. Він представлявся, як Ігор Михайлович Косинський, тоді як уже після скандалу назвав журналістам прізвище – Косий.

На дивний вміст скриньок із пожертвами скарбник храму вперше звернула увагу кілька років тому. «Коли гроші опускаються, вони складаються як листочки восени, а коли походить по них, то вони будуть не на місці. Тут постійно хтось копирсався. Бувало, листівку покладу на дно – а вона згори», - розповіла Ніна Проскура.

З’ясувати, в чому ж річ, у храмі вирішили за допомогою камер відеоспостереження – і побачене священиків приголомшило. З ліхтариком та дротом скриньки справно вночі зламував той, на кого вони могли подумати хіба в останню чергу.

Ігор Михайлович живе в скромній хрущовці на околиці міста. Журналістам каже, що священики його спокушали. «Я ловив їх неодноразово, що вони мені підкладають гроші великі на виду. Я їх витяг, а потім поклав назад. З храму гроші не виходили. Вони мене провокували, провокували постійно. Вважайте це, як своєрідне донкіхотство», - пояснив свою поведінку чоловік. Але парафіяни кажуть, що кошти цей сивочолий поважний вірянин збирав і в руки – нібито на підтримку воїнів АТО. За версією людей у храмі, для купівлі тепловізора, але сам фігурант скандалу розповідає інше. «Я гроші передав у медсанчастину. Не в Києві», - пояснив він і відмовився конкретизувати, куди саме.

Священики після побаченого на відео звернулися до поліції, але там лише розвели руками. «Нами не було встановлено збитку. Ми розуміємо, що люди кидають гроші. Воно не обліковується, і ми не можемо з’ясувати, який був завданий матеріальний збиток і чи був той збиток», - пояснив керівник Подільського відділку Владислав Іщенко.

Тому духовенство храму УАПЦ звертає увагу інших київських священиків на підозрілого чоловіка, аби інші церкви не стали жертвами довірливості та вбереглися від гіпотетичної крадіжки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: