Україні загрожує екологічна катастрофа: отруйна вода з озера під Києвом тече у Дніпро

Україні загрожує екологічна катастрофа: отруйна вода з озера під Києвом тече у Дніпро
Озеро з фільтратом, вода з якого забруднює грунтові води і річки

Вода з озера з фільтратом перетікала у притоку річки Сіверка, котра впадає у Дніпро

Жителі сіл Крюківщини та Тарасівки, що під Києвом, б’ють на сполох: вода з озера з фільтратом заливає їхні землі. Екологи підтверждують небезпеку, але це ніяк не змінює ситуацію.

Очевидці кажуть, що на технічній водоймі біля сміттєзвалища прорвало дамбу. Протягом чотирьох днів поспіль смердюча рідина темного кольору перетікала у притоку річки Сіверка, котра впадає у Дніпро. Екологи кажуть, що в перспективі це може спричинити екологічну катастрофу. Селяни ж стверджують, що живуть на межі цієї катастрофи вже кілька років, бо тривалий час боролися зі сміттєзвалищем і таки домоглися його закриття у 2014 році, а тепер із забрудненого глибокого яру щовесни отрута разом із талим снігом потрапляє у ґрунт і водойми.

Тепер місцеві жителі вимагають, щоб за небезпечним об’єктом був належний догляд. Дамбу необхідно перебудувати, бо вона занизька, а насоси на ній покрали, тому обладнання слід закупити заново. Інакше кожен підйом води відгукуватиметься новим забрудненням і вестиме до екологічного лиха.

За аналогічними подіями минулого року було відкрито кримінальне провадження, але винних так і не встановили, хоча, на думку селян, усі відповідальні особи добре відомі. «Їх ще попереджали три тижні тому, що тектиме, перетече – ви зробіть що-небудь», - кажуть люди.

Винними мешканці району вважають Святошинське виробниче управління комунального господарства, на балансі котрого перебуває звалище. Для ремонту дамби люди самі збирали гроші на трактор і паливо, підтримки від влади не дочекалися. Директор управління від спілкування з пресою втік, а селяни тим часом провели журналістам екскурсію околицями звалища та показали, як у 300 метрах від прорваної дамби якесь підприємство активно споруджує два ставки для розведення риби, котру продаватимуть на ринках Києва.

Фахівці ж лякають поясненнями, що жодна дамба вже не врятує екологічну ситуацію, адже бруд іде у ґрунтові води. Ліквідувати 1,5 мільйона тонн сміття може лише потужний переробний комплекс.

Раніше повідомлялося, що 14 березня в селі Тарасівка, що під Києвом, прорвало дамбу, і вода з озера з фільтратом, яке розташоване неподалік від сміттєзвалища, тече у села. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: