12 партій порушили порядок фінансування політсил – НАЗК

12 партій порушили порядок фінансування політсил – НАЗК
Фінансування партій

Мали місце подання завідомо недостовірних відомостей у звітах партій – Корчак

Згідно з висновками звіту Національного агентства з питань запобігання корупції за 3-й квартал 2016 року, 12 українських партій порушили порядок фінансування своєї політичної сили, тобто допустили кримінальні правопорушення. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила голова НАЗК Наталія Корчак.

«Порушення порядку фінансування політичної партії (блоку), тобто правопорушення кримінального характеру – 12 політичних партій. Зазначу, що мали місце подання завідомо недостовірних відомостей у звітах партій», –  зазначила голова агентства.

Відповідно до ст. 159-1 ККУ, подання завідомо недостовірних відомостей у звіті партії карається штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Крім того, було зафіксовано порушення порядку надання або отримання внеску на підтримку політичної партії у трьох партій, порушення строків подання звіту – 29 партій та неподання звітів у 3-му кварталі 2016 року – 96 партій. Усі порушення караються штрафами.

За словами Наталії Корчак, є й позитивні зміни у звітності політичних партій України.

«Хочу зазначити, що партії стали більш відповідальними в частині своєчасності подання власних звітів, відчутно стриманішими в одержанні коштів до партійної каси (відносно законодавчих обмежень щодо розміру граничних внесків) та однотипними у допущених ними порушеннях порядку звітування», – сказала голова НАЗК.

Проте, як зауважила Корчак, для українських політичних сил залишається типовий список порушень.

«Для партій досі важко, як виявилося, контролювати подання звітів місцевими організаціями: більшість порушень адміністративного характеру стосуються ненадання фінансових звітів місцевими осередками. З прикладів: «За Україну!», «Рух за реформи», «Єдність» – місцеві організації зазначені, але звіти щодо них відсутні повністю; «5.10» має 48 місцевих осередків, у звіті тільки 28; з 20 партосередків «Вітчизни» фінансові документи надали лише два. Лідером у даному переліку є Українська народна партія, яка має 422 місцеві організації і тільки – увага! – 22 заповнених звіти», – зазначила Корчак.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: