Голова КВУ: Сьогодні політичні партії на місцях виконують функції ЖЕКів

Голова КВУ: Сьогодні політичні партії на місцях виконують функції ЖЕКів
Фото rbc.ua

Партії фактично працюють у форматі прибирання, замітання, ремонту, подарунків і так далі, - КВУ

Нині партії швидше виконують функції радянських ЖЕКів, ніж політичних сил. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель.

«Ми не зустрічалися з тим, щоб партії публічно оприлюднювали певні стратегічні програми розвитку того чи іншого регіону чи того чи іншого населеного пункту, або надавали альтернативні пропозиції до Генпланів, до стратегій розвитку міст, територій чи держави. Вони фактично працюють у форматі прибирання, замітання, ремонту, подарунків і так далі. Тобто – регіональні структури партій виконують швидше функції відділів благоустрою», - пояснив він.

За словами Кошеля, низька кількість працівників у апаратах може свідчити про те, що партії виконують невластиві для них функції, які не потребують працівників. На його думку, це може свідчити про комерціалізацію політики. «Партії просто винаймають підрядників, які проводять для них ті чи інші акції, заходи і все інше. Але в будь-якому разі лише кількох працівників в центральному апараті не буде вистачати навіть для організації візитів лідерів партій, для організації певних логістичних механізмів», - додав ген директор КВУ.

Як відомо, новостворене Національне агентство з питань протидії корупції розробило форму щоквартального звіту про майно, доходи, видатки та обов’язки фінансового характеру для політичних партій. Дедлайн для звітів за перший квартал сплив ще 29 липня (для другого – 9 серпня). Та на «шокуючі цифри» (після «чорної бухгалтерії» регіоналів) громадськість чекала марно: навіть провідні парламентські сили, як виявилося згідно з поданими до НАЗК даними, не спроможні переконливо описати, як вони зводять кінці з кінцями.

Зокрема, видатки, наприклад, головної парламентської сили «БПП Солідарність» за перші три місяці року склали 265 тисяч гривень, «Батьківщини» - 312 тисяч, Радикальної партії - трохи більше 100 тисяч, «Народного фронту» - 10,9 тисяч. На місцеві осередки політсили не виділили ані копійки. А на центральний апарат «витратились» лише «Батьківщина» та БПП (та й то, як виявилось, діяльність президентської політсили забезпечують… троє людей). Питання виникають також і щодо приміщень, в яких розташовуються і якими володіють партії, їхніх автопарків, рахунків в банках та внесків виборців.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: