Адвокати Мартиненка впевнені: розслідування НАБУ проти їх клієнта безперспективне

Адвокати Мартиненка впевнені: розслідування НАБУ проти їх клієнта безперспективне

За 9 місяців розслідування звинувачення Мартиненку так і не пред'явили, він перебуває в статусі свідка

Розслідування Національного антикорупційного бюро України щодо екс-депутата Миколи Мартиненка може закінчитися до кінця року. Точніше - може нічим не закінчитися. У такому результаті впевнені його адвокати, пише «РБК-Україна» в матеріалі «Безперспективна справа: чому НАБУ не може «наздогнати» Миколу Мартиненка».
Автор статті нагадує, що 2015 року Сергій Лещенко першим написав про розслідування проти депутата з «Народного фронту» Миколи Мартиненка в Швейцарії. Сам Мартиненко неодноразово заявляв, що за інформаційною атакою на нього стоїть Росія та її лобі в Україні. За його словами, причиною нападок стала його діяльність на посаді голови комітету ВР з питань ПЕК. Він, зокрема, виступив проти добудови Хмельницької АЕС Росатомом, також заблокував приватизацію ГТС Росією.
Однопартійці Мартиненка впевнені: кампанія з дискредитації колеги була складовою війни Кремля проти команди Яценюка, яку там вважають «партією війни», орієнтованою на США. Крім того, в нещодавно виявленому листуванні російських пропагандистів з каналу «Інтер» є докази підготовки роликів з метою очорнити Мартиненка.
Але окрім великої політичної гри, припускає «РБК-Україна», в цьому скандалі може бути зацікавлена ще одна особа – Костянтин Григоришин. На момент розкручування кампанії проти «фронтовика», за інформацією «РБК-Україна», бізнесмен активно домовлявся про політичну співпрацю з Саакашвілі в рамках нового політичного проекту. А Лещенка і Григоришина, за визнанням самого депутата, пов'язують 12 років дружби. Був у росіянина й економічний зиск: за повідомленнями ЗМІ він змагався за посилення свого впливу на український енергетичний ринок.
Після допиту в НАБУ Микола Мартиненко заявив, що «Лещенко воює з ним за російські гроші», назвавши суму $67 тис. на місяць. Пізніше Лещенко зізнався, що і президент його похвалив за роботу по Мартиненку.
«Справа Мартиненка» стала першим гучним завданням для НАБУ. За 9 місяців розслідування звинувачення Мартиненку так і не пред'явили, він перебуває в статусі свідка. Протягом цього часу його допитали лише одного разу - ще в січні. В статті наводять слова джерела в НАБУ: «Чесно кажучи, була рознарядка згори дати результат в цій справі. Але дати його нема з чого. Те, що Лещенко та інші журналісти пов'язали 3 факти в один, ми в справу не пропишемо. Підписів Мартиненка ніде немає. А суд здогад за докази не прийме».
НАБУ і САП кілька разів переносили передання справи до суду. Офіційно вони апелюють до європейської бюрократії, яка ніяк не дасть відповіді на запити про правову допомогу. Утім, припускають у статті, НАБУ і САП навряд чи відмовляться від звинувачень на адресу Мартиненка. Надто багато медійного галасу навколо цієї справи. А якщо звинувачення пред'являть, але доказів буде недостатньо, НАБУ і САП завжди зможуть перекласти провину на нереформований суд або ГПУ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: