Американський генерал заявив, що РФ готова застосувати ядерну зброю

Американський генерал заявив, що РФ готова застосувати ядерну зброю
Глава Європейського командування США Кертіс Скапаротті

Російські запаси ядерної зброї викликають занепокоєння

Російські військові стратеги серйозно вивчають можливість застосування ядерної зброї в обмежених військових конфліктах.

Про це комітету Палати представників з питань збройних сил сказав глава Європейського командування США Кертіс Скапаротті, передає російська служба «Голосу Америки».

«Я думаю, що це частина російської доктрини і їх способу ведення війни, якщо хочете», – заявив Скапаротті, який також є верховним головнокомандувачем силами НАТО в Європі.

Представники Пентагону вважають, що Росія, яка не може конкурувати з американськими військовими в тривалому конфлікті із застосуванням звичайних видів зброї, роздумує про використання ядерної зброї для швидких перемог над слабшими сусідами, перш ніж в справу можуть втрутитися американські війська.

«Ескалація з метою домінування – ось як вони дивляться на це, – заявив Скапаротті законодавцям. – І якщо ви подивитеся на модернізацію їх збройових систем сьогодні, то, думаю, ви помітите, як вони можуть використовуватися саме для цих цілей при певній ескалації. Я вважаю, що вони дійсно розробляються для цього».

З цим погодилася громадянська колега Скапаротті виконуюча обов'язки помічника міністра оборони з питань міжнародної безпеки Кетрін Вілбарджер, зазначивши, що китайські військові стратеги розробили аналогічну теорію здобуття перемоги в конфліктах.

Обидві країни прагнуть підвести США до складної проблеми.

«Модернізація збройних сил Росії і Китаю, в поєднанні з проблемами, викликаними часом і відстанню, з якими ми стикаємося, надають цим суб'єктам можливість діяти швидко, використовувати те, що зазвичай називають сценарієм факту», – заявила Вілбарджер.

«Якщо стане ясно, що задіяно такий сценарій, то США опиняться в несприятливій ситуації, коли їм доводиться реагувати так, що це може розглядатися, як ескалація конфлікту, що є вкрай проблематичним розвитком подій при конфронтації з ядерними державами», – додала вона.

За словами Скапаротті, Росія підкріплює цю стратегію «активними запасами, що складаються з приблизно 2 тисяч» збройових систем, здатних доставляти «нестратегічну», тобто порівняно невелику ядерну зброю.

«Російські запаси нестратегічної ядерної зброї викликають занепокоєння, оскільки вони підтримують помилкову впевненість Москви у тому, що обмежене застосування першими ядерної зброї, можливо, малопотужної зброї, дасть Росії силову перевагу в кризах і на більш низьких рівнях конфлікту», – сказав генерал.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: