Австрія остаточно відмовилася екстрадувати Фірташа до Іспанії

Австрія остаточно відмовилася екстрадувати Фірташа до Іспанії
Український мільярдер Дмитро Фірташ

Вищий земельний суд Відня підтвердив рішення першої інстанції, ухвалене 28 серпня і питання видачі українського мільярдера Іспанії зняте

Іспанські правоохоронці недостатньо обґрунтували європейський ордер на арешт Дмитра Фірташа. Таке рішення у вівторок, 19 грудня, ухвалив Вищий земельний суд Відня. Таким чином, суд підтвердив рішення першої інстанції, ухвалене 28 серпня і питання видачі українського мільярдера Іспанії зняте.

Іспанські правоохоронці підозрюють Фірташа у причетності до організованого злочинного угруповання і у відмиванні грошей. «Такий ордер на арешт мав би містити юридичну оцінку інкримінованого злочину і описати обставини, за яких цей злочин був скоєний. Наприклад, місце і час скоєння злочину і конкретну причетність підозрюваного до злочину», - зазначається у прес-релізі суду. Водночас австрійські судді не побачили в ордері на арешт нічого, крім самого по собі твердження, що Фірташ перебував «у тісному контакті» і «довірливих відносинах» з іншим підозрюваним.

Тепер, щойно рішення суду набере законної сили, міністр юстиції Австрії має вирішити, чи видавати Дмитра Фірташа Сполученим Штатам. За це питання, як очікується, він візьметься не раніше наступного літа.

Тим часом у далекому Чикаго адвокати Фірташа вже декілька місяців відпрацьовують «план Б». Вони домагаються закриття справи ще до того моменту, як постане питання екстрадиції їхнього клієнта. При цьому захист наразі не заперечує звинувачень ФБР на адресу Фірташа, а доводить лише непідсудність в американському правовому полі можливих хабарів, які давалися в Індії. Рішення за скаргою суддя ще не ухвалив.

Тим часом представник обвинувачення, як свідчить протокол нещодавнього судового засідання, який є в розпорядженні DW, стурбований можливою втечею олігарха. Прокурор боїться, що, коли «запахне смаженим» Фірташ «стрибне у свій літак» і полетить до Москви чи якоїсь іншої країни, звідки екстрадиція до США буде неможливою.

У Вищому земельному суді, відповідаючи на запитання DW, нагадали, що закордонний паспорт Дмитра Фірташа залишається на зберіганні суду, так само як і рекордна для Австрії застава у 125 мільйонів євро.  

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: