Автора пам'ятки про відвідування окупованого Криму оголосили в розшук

Автора пам'ятки про відвідування окупованого Криму оголосили в розшук

Товариство «Громадський контроль» рекомендувало російським туристам, що прямують до Криму, в'їжджати на територію півострова тільки через материкову Україну

Голову Товариства захисту прав споживачів Михайла Аншакова в Росії оголосили в розшук. Аншаков повідомив про це у Фейсбуці і прикріпив до посту відповідні документи.

Аншаков стверджує, що в розшук його оголосили повторно за одним і тим самим обвинуваченням.

«Мене знову оголосили у федеральний розшук у тій же кримінальній справі про приховування майна, підданого опису на суму 1300 рублів (ст. 312 ч.1 КК Росії), яку порушили у липні минулого року через два тижні після публікації на сайті ТЗПС Пам'ятки споживачам при відвідуванні окупованих територій», – написав Аншаков.

У документах також йдеться про арешт майна – комп'ютерного блоку живлення, монітора і бежевого металевого сейфа. Аншакова, згідно з документами, призначили «відповідальним зберігачем» арештованого майна, але він начебто його приховав.

У документах також йдеться, що слідство не може встановити місцезнаходження Аншакова.

«Таким чином у цій справі федеральний розшук для мене – це перманентний стан, з якого не допомагає вийти ні проживання за місцем постійної реєстрації, ні відоме правоохоронцям місце роботи, ні навіть особисте спілкування з ними», – написав Аншаков.

У жовтні минулого року Аншакова затримали в Москві, а потім того ж дня звільнили. Тоді з'ясувалося, що він перебуває у федеральному розшуку і йому заочно висунули звинувачення за статтею про незаконні дії щодо описаного майна або того, що підлягає арешту.

Товариство захисту прав споживачів «Громадський контроль» оскаржило закон «Про включення Криму і Севастополя до складу Росії» наприкінці липня 2015 року. На думку заявників, приєднання півострова, зокрема, порушує принцип верховенства міжнародного права, закріпленого в російській Конституції.

Конституційний суд Росії відмовився розглядати скаргу щодо російського закону «Про включення Криму», подану Товариством захисту прав споживачів (ТЗПС), пояснивши це тим, що заява правозахисників не входить до його компетенції. У документі також наголошували, що «постанова про влючення Криму до складу Росії є остаточним і оскарженню не підлягає».

У червні 2015 року товариство «Громадський контроль» рекомендувало російським туристам, що прямують до Криму, в'їжджати на територію півострова тільки через материкову Україну, отримавши при цьому дозвіл української влади. Ці рекомендації правозахисники пояснили тим, що згідно з нормами міжнародного права, півострів є окупованою територією і за будь-які несанкціоновані відвідування в Україні передбачена кримінальна відповідальність.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: