Боснійські серби проголосили нейтралітет

Боснійські серби проголосили нейтралітет

Заява була прийнята на фоні успіхів Боснії і Герцеговини в Євроатлантичній інтеграції

Республіка Сербська, яка є частиною держави Боснія і Герцеговина (БіГ), проголосила себе військово нейтральною. Відповідно до заяви очільника країни Мілорада Додіка дана заява є першим кроком до проведення референдуму щодо можливого членства в НАТО, який має винести остаточне рішення. Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Ідея приєднання до Північноатлантичного альянсу є непопулярною серед сербів на фоні пам’яті про бомбардування НАТО у 1995 і 1999 роках під час війн у колишній Югославії. При цьому сама БіГ зробила значний прогрес у реалізації положень Плану дій щодо членства (ПДЧ), що є одним із головних кроків напередодні приєднання до НАТО.

До цього очільник Республіки Сербської неодноразово говорив про те, що питання майбутнього формату відносин із НАТО має вирішуватися виключно на основі всенародного волевиявлення. Однак при цьому Конституція БіГ чітко говорити про те, що рішення даного типу можуть прийматися лише на федеральному рівні за участю представників Федерації Боснії і Герцеговини, де проживають переважно хорвати і мусульмани-босняки. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: