Божевільна конспірологія і наукові маразми. У РФ нагородили псевдовчених, які обслуговують Кремль

Божевільна конспірологія і наукові маразми. У РФ нагородили псевдовчених, які обслуговують Кремль
Псевдонаука гармонує з ідеологічними потребами Кремля
Фото Getty images

Псевдонаука гармонує з нинішніми ідеологічними потребами Кремля

Російські вчені вперше вручили «премію» «Почесний член академії лженаук». Дісталась вона біологу Ірині Єрмаковій, яка регулярно виступає з коментарями на російському федеральному телебаченні, пише видання Foreign Policy.

«Єрмакова говорила під запис, що чоловіки як стать розвинулися шляхом еволюції з ранніх амазонок-гермафродитів. Вона належить до провідних російських активістів, які виступають проти ГМО, і стверджує, що генетично модифіковані продукти харчування – насправді американська біологічна зброя, мета якої – геноцид росіян. Врученням їй «премії» російське наукове співтовариство прагнуло показати, що навіть у важкі часи не втратило почуття гумору», – пише видання.

У статті йдеться, що члени наукового співтовариства кажуть: одна з найбільших проблем, з якою вони стикаються, – те, що РФ останнім часом схвалює діяльність таких псевдовчених, як Єрмакова. Кремль підніс та інституціоналізував їхні ідеї, за необхідності змішуючи їх із антизахідною риторикою.

Серед інших осіб, які вірять у маргінальну псевдонауку і яких було призначено на відповідальні посади, є Михайло Ковальчук, фізик з найближчого оточення Путіна, керівник Курчатовського інституту, що досліджує атомну енергію. Торік Ковальчук прочитав російським сенаторам доповідь, у якій застеріг, що глобальна еліта під керівництвом США розробляє особливий підвид людини – генетично особливу  касту робочих «людей-слуг», які мало їдять, думають про дрібниці і розмножуються тільки за наказом, пише видання.

Цікаво, що у 2008 році Російська академія наук відмовилася обрати Ковальчука своїм членом. «Вважається, що кроки академії, спрямовані на відторгнення Ковальчука, спричинили удар у відповідь в 2013 році, коли російський уряд вжив заходів до демонтажу цієї інституції», – пише видання.

Глава президентської адміністрації Антон Вайно у 2012 році опублікував наукову роботу про «нооскоп» – загадковий містичний інструмент, який, за твердженнями Вайно, може шляхом сканування Всесвіту робити прогнози і контролювати суспільство і економіку», – йдеться в статті.

На думку критиків, Кремль виявив, що псевдонаука гармонує з його нинішніми ідеологічними потребами. «У вересні спеціальна комісія академії, покликана боротися з російською псевдонаукою, опублікувала доповідь із висновками, що зліт псевдонауки частково пов'язаний зі зростаючою ізоляцією країни і націоналізмом», – ідеться у статті.

Російські вчені почали давати відсіч такій псевдонауці. Серед кроків – вищезгадана премія і кілька незалежних проектів з популяризації науки.

Як раніше повідомлялось, у США прийняли закон про створення структури проти «прихованого впливу» Кремля.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: