Бранцю Кремля, українцю Коломійцю, окупаційний суд в Криму не дає оскаржити вирок – правозахисники

Бранцю Кремля, українцю Коломійцю, окупаційний суд в Криму не дає оскаржити вирок – правозахисники

Українець не може оскаржити рішення про позбавлення волі на 10 років

Правозахисник громадянина України Андрія Коломійця повідомляє, що йому не вдається оскаржити вирок окупаційного суду в Криму, згідно з яким українця засудили на 10 років позбавлення волі. Про це адвокат Михайло Кушпель розказав під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома».

«Вирок Андрію Коломійцю було оголошено 10 червня, однак 20 липня, коли я намагався отримати матеріали справи і оригінал вироку, мені їх не видали. На такі дії судді я поскаржився до так званого Верховного суду Криму», – говорить адвокат.

Михайло Кушпель повідомив, що відіслав апеляційну скаргу на цей вирок поштою, однак лист повернувся назад у недоторканному вигляді. Захисник Андрія Коломійця вважає, що це грубе порушення законодавства, оскільки київський районний суд Сімферополя зобов’язаний був відправити цю скаргу до «Верховного суду Республіки Крим». Після цього адвокат відправляв до суду доповнення до скарги, але він передбачає, що тепер ці доповнення можуть не взяти до уваги, як не взяли і саму скаргу. Захисник заявив, що в такий спосіб створюються штучні умови для пропуску строків оскарження вироку. 

Керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник стверджує, що неможливість оскаржити вирок порушує право Андрія Коломійця на доступ до правосуддя.

Окрім того, на думку правозахисниці, значна частина вироку не має нічого спільного з юридичним текстом, а являє собою оціночні судження в стилі російської пропаганди: «На сцені Майдану в той період відомі люди, такі як Петро Порошенко, Арсеній Яценюк, Віталій Кличко, Олег Тягнибок, Юрій Луценко, Олександр Турчинов, Арсен Аваков, Андрій Парубій та співачка Руслана, активно пропагували націоналізм, говорили про те, що український народ перевершує інші народи, розпалювали ненависть до співробітників міліції й чинної влади України, виголошували різноманітні екстремістські лозунги, у тому числі які були спрямовані на розпалювання ненависті до росіян населенням України».

Правозахисниця озвучує інший шматок вироку Андрію Коломійцю: «Крім того, систематично в денну добу приїжджав автобус з проплаченими активістами Майдану. Так, з нього виходили жінки і чоловіки у віці від 50 до 60 років, люди, що були переодягнені у священників, а також інші особи, вигляд яких викликав співчуття. Із автобуса вони виходили з плакатами, кричали працівникам правоохоронних органів не убивати їхніх дітей, хтось робив вигляд, що плаче… Псевдосвященники влаштовували службу біля працівників міліції…»

На думку експертів Кримської правозахисної групи, подібні висловлювання вказують на явну політичну мотивацію вироку. 

Адвокат Михайло Кушпель подав також скаргу до Вищої кваліфікаційної колегії суддів Росії на суддю Київського райсуду Сімферополя Михайла Білоусова. У своїй скарзі адвокат вимагає достроково припинити повноваження судді за систематичне та грубе порушення прав українця Коломійця. 

За інформацією Генеральної прокуратури України, раніше суддя Білоусов був за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада)

Переглянути запис прес-конференції можна тут:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: