«Чорні копачі» на Дніпропетровщині пошкодили скіфський курган

«Чорні копачі» на Дніпропетровщині  пошкодили скіфський курган
Курган Нечаєва могила

Вандали вирили в скіфському царському кургані Нечаєва могила яму двадцять метрів глибиною

У Дніпропетровській області «чорні археологи» пошкодили скіфський царський курган Нечаєва могила. Про це в понеділок, 16 квітня, повідомляє Радіо Свобода з посиланням на Нікопольський відділ поліції.

Після отримання відповідного повідомлення від громадян поліцейські виїхали на місце події, де у верхній частині кургану виявили отвір глибиною в 20 метрів. Поліцейські з'ясовують обставини пошкодження пам'ятника і встановлюють причетних осіб. За фактом пошкодження відкрито кримінальне провадження за статтею про знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини (ч. 1 ст. 298 КК України) Кримінального кодексу України.

Своєю чергою, заступник директора Нікопольського краєзнавчого музею Мирослав Жуковський розповів в інтерв'ю журналістам Радіо Свобода, що курган Нечаєва могила є останнім скіфським царським курганом такої висоти (близько 20 метрів) на території України. Дослідники також вважають його найбільшим скіфським курганом в Євразії. Він має статус пам'ятки національного значення. Досі курган був не дослідженим.

«Нечаєва могила як пам'ятник III століття до нашої ери завжди привертала до себе увагу дослідників з України та з-за кордону. Він, як кажуть дослідники, - останній скіфський «мамонт». І раніше було зафіксовано кілька спроб його незаконних розкопок. Але останні повідомлення про те, що почалося його масштабне пошкодження, викликає тривогу. Те, що відомо, - глибокі ходи, наявність інструментів, робота, ймовірно, бригади копачів - говорить про те, що хтось зробив замовлення на розграбування цього кургану. Хтось вирішив замахнутися на національне багатство України, тому потрібні зусилля правоохоронних органів щодо встановлення причетних до незаконних розкопок, і зокрема, тих, хто, можливо, їх консультував», - сказав Жуковський.

Як заявив історик, зараз в Україні - в Дніпропетровській і Херсонській областях - збереглося лише кілька курганів такого типу. Всі вони були досліджені.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: