Чуркіна розізлив виступ постпреда США в ООН: «Ви не мати Тереза!»

Чуркіна розізлив виступ постпреда США в ООН: «Ви не мати Тереза!»
Засідання Радбезу ООН

Саманта Пауер спробувала на засіданні Радбезу ООН присоромити сирійську владу і Росію за вчинені в Алеппо злочини

Постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін у вівторок жорстко відреагував на слова своєї американської колеги Саманти Пауер, яка спробувала на засіданні Ради Безпеки присоромити сирійську владу і Росію за вчинені в Алеппо злочини.

Російський дипломат вказав їй, що вона - не «мати Тереза» і представляє США - «країну з сумнівним послужним списком».

В ході свого виступу Пауер заявила, що ситуація в Алеппо «встане в один ряд» з подіями у світовій історії, які «визначають сучасне розуміння зла» і залишаться плямою на совісті міжнародного співтовариства. До таких вона віднесла газову атаку проти іракських курдів в 1988 році, геноцид в Руанді в 1994 р., а також різанину в Сребрениці в 1993 р.

«Режим Асада, Росія і Іран, ваші війська і маріонетки роблять ці злочини. Ваші бочкові бомби, снаряди і авіаудари дозволили збройним загонам в Алеппо оточити тисячі мирних жителів і стягнути на їх шиї петлю. Вам повинно бути соромно за це», - заявила постпред США. До неї зі звинуваченнями на адресу Росії також виступили постпреди Великобританії Меттью Райкрофт і Франції Франсуа Делаттр.

У відповідь Чуркін зазначив, що йому не хотілося б нагадувати «західної трійці» про їхню роль у виникненні терористичної угруповання «Ісламська держава» в результаті вторгнення в Ірак в 2003 році, а також «в розкручуванні сирійської кризи».

«Але особливо дивним мені здався виступ представника Сполучених Штатів, яка побудувала свій виступ, як ніби вона мати Тереза. Ви згадайте, яку країну ви представляєте! Згадайте послужний список своєї країни! І потім вже починайте міркувати з позицій моральної або якоїсь іншої переваги . А хто в чому винен, я думаю, що історія і Господь бог розберуться», - сказав Чуркін.

На слова Пауер різко негативно відреагував і постпред Сирії Башар Джаафарі, який процитував Льва Толстого, який закликав спочатку розібратися в собі, а вже потім судити інших. «Мій уряд невинен в злочинах, в яких його звинувачують, і не вчиняв геноцид», - заявив дипломат. При цьому він нагадав, що США здійснювали військові злочини в ході в'єтнамської кампанії, а також несуть відповідальність за торгово-економічну блокаду Куби і бомбардування Сербії. Дипломат запевнив, що сирійська армія керується однією метою - захистити своїх співгромадян, і продемонстрував фотографії, на яких солдати допомагають мирним жителям покинути Східний Алеппо.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: