Зеленського закликають не повторювати шлях «Єдиної Росії» (документ)

Зеленського закликають не повторювати шлях «Єдиної Росії» (документ)
Позапарламентські партії проти внесення дискримінаційних правок до виборчого законодавства

Політичні сили залишають за собою право протистояти узурпації влади на всіх рівнях

Позапарламентські партії застерігають народних депутатів від внесення дискримінаційних правок до виборчого законодавства напередодні місцевих виборів. Про це йдеться у зверненні політичних сил у Facebook.

«Страх програшу на місцевих виборах підштовхує партію влади вигадувати нові правила до Виборчого кодексу. Створюються додаткові перепони для демократичних партій. Верховна Рада спочатку підняла у 40 разів виборчу заставу на місцевих виборах. Сьогодні провладна партія виношує новий план: внести зміни до Виборчого кодексу, та зобов’язати ВСІ партії, які хочуть балотуватися у Вашому селі чи місті, балотуватися одночасно по всій території України - на 2/3 виборчих округів. Тобто, усі учасники виборів будуть входити до ОДНІЄЇ величезної партії, яка покриє всю Україну», - йдеться у документі.

Супротив викликало також встановлення національного виборчого бар’єру у 5% на місцевих виборах. «Це те, що науковці називають процесом партизації влади. По суті - це насильницький примус всіх політиків на місцевому рівні балотуватися від одної провладної партії, яка стовідсотково виграє вибори. Процес монополізації буде завершено та сягне масштабів «Єдіной Росії», - застерігають демократи.

На думку авторів документу, у разі прийняття таких змін, які суперечать Конституції України та Європейській хартії місцевого самоврядування, де-факто зупиниться реформа децентралізації. Вони переконані, що якщо влада опиниться в руках однієї партії – «це породить новий гібрид КПРС», а на рівні міст та громад зникне конкуренція між політичними силами.

«Ми, що підписались нижче, залишаємо за собою право протистояти узурпації влади на всіх рівнях. Ми маємо забезпечити право участі у місцевих виборах парламентських та незалежних політичних сил. Це конституційне право кожного - бути обраними усім тим, хто подолає виборчий бар’єр у кожну місцеву раду», - говориться у зверненні.

Засторогу підписали політична партія «Сила Людей», Українська Галицька, Партія «Громадянський Рух «Хвиля», «ДемАльянс», Лібертаріанська партія «5.10», «Національна платформа», «Правий сектор», «Україна Соборна» та Патріотична партія України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: