Дуда ветував закони про судову реформу, які викликали масові протести в Польщі

Дуда ветував закони про судову реформу, які викликали масові протести в Польщі
Президент Польщі Анджей Дуда

Дуда наклав вето на два законопроекти із трьох - про негайний розпуск Верховного суду і наділення Сейму повноваженнями призначати суддів Національної судової ради

Президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на два закони про судову реформу, які раніше схвалив парламент.

Про це повідомляє канцелярія президента в Twitter.

На основі ст. 122, ч. 5 Конституції, президент Анджей Дуда передав законопроекти про Національну раду суддів та Верховний суд для повторної оцінки їх сеймом», - йдеться у повідомленні.

Дуда наклав вето на два законопроекти із трьох - про негайний розпуск Верховного суду і наділення Сейму повноваженнями призначати суддів Національної судової ради. Проте раніше він підписав третій законопроект, за яким Мін'юст Польщі отримав право призначати суддів загальної юрисдикції.

19 липня Єврокомісія заявила, що у разі прийняття судової реформи, яка знищує незалежність судів, проти Польщі можуть бути застосовані санкції.

21 липня більше 100 тисяч поляків вийшли на акції протесту проти судової реформи.

24 липня президент Польщі Анджей Дуда пообіцяв накласти вето на два з трьох законопроектів, що реформують судову систему країни.

26 липня Єврокомісія розпочала дисциплінарне провадження щодо порушення Польщею умов угоди про Євросоюз після підписання президентом Анджеєм Дудою закону про суди загальної юрисдикції.

29 липня Єврокомісія відкрила справу проти Польщі через судову реформу.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: